Fråga: Under den senaste kongressen 2020 fattades beslut om att utifrån Propositionen om förbundets mission vision och verk-samhetsidé anta förslaget om »att verka för en omställning till ett hållbart samhälle med utgångspunkt i FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling«. Hur arbetar ni med de etiska frågeställningar som det innebär? Jag tänker i första hand på klimatförändringarna och rättvisefrågor kopplat till det.
Förändringar som ska leda till att samhället blir mer rättvist och hållbart innebär om det inte ska stanna vid ord, förskjutningar i hur makt och resurser fördelas. I det ligger etiska implikationer. Psykologer och psykologisk kunskap kan vara ett stöd i hur vi ska kunna göra nödvändiga beteendeförändringar på samhällelig nivå. Vår gemensamma yrkesetik är en grund i hur vi tar ansvar i det arbetet. Som psykologer ska vi vara medvetna om maktrelationer och vilka som kan komma att påver-kas av våra interventioner. Men vi är inte bara psykologer. Vi är människor också. Och medmänniskor. De här frågorna genomsyrar våra liv.
Under våren rapporterades om att AP-fonderna som förvaltar våra pensionspengar satsar betydande medel på fossil verksamhet. (Läs mer på: Naturskyddsföreningen, Våra fossila pensioner).
I Kina startades under 2020 ett nytt kolkraftverk i veckan! Volvos maskiner ser till att nya kolgruvor kan grävas där. Trots det bedöms Volvo som etiskt okej om du pensionssparar i deras aktier när jag kollar på Premiepensionsmyndigheten. Så i väntan på pension när jag sitter och skriver på en dator som är »Assembled in China« är jag i detta nu del i en smutsig industri i ett land som kränker mänskliga rättigheter. Min livsstil är inte på långa vägar hållbar! Den skulden kan jag inte cykla ifrån.
Personligen är jag pessimistiskt lagd och kan lätt tappa tron på att ett systemskifte ska kunna ske. Inspiration till förnyad kampvilja kan vi hitta i gemenskapen. Även med dem som gått före.
Författaren aktivisten och journalisten Elin Wägner var ett av de stora namnen inom rösträttsrörelsen i början av det förra seklet. Hon drev också frågor om miljöförstöring och varnade redan för hundra år sedan för »råvaruslöseri och prylsamhällets förbannelse«. Wägners analys var att rättvisan var fundamental för ett hållbart samhälle. För att få slut på krig och miljöförstöring behöver vi vara jämställda och jämlika. För henne hängde det ihop: feminismen pacifismen och miljöfrågorna (Bildningsbyrån – tänka mot strömmen: Elin Wägner-100 år före sin tid, Sveriges Radio, 2021-07-21). Wägner beskrivs som pessimist. Men hennes hållning var »att längst där inne kan pessimismen slå över i handlingskraft eftersom man inte står ut med att göra ingenting!« (Ulrika Knutson om Wägner i P4 Extra, Sveriges Radio, 2020-04-09.)
Tillsammans med andra fackliga organisationer kan vi påverka politiker och andra makthavare att fatta beslut i linje med hållbarhetsmålen. Men demokratiska processer är och behöver vara av det långsammare slaget. Likt etisk reflektion. Hur dessa processer ska ske inom Psykologförbundet och tillsammans med andra fackliga organisationer behöver vi fatta beslut om. För att driva konkreta frågor inom förbundet kan du engagera dig i Nationella nätverket för Psykologer för en hållbar utveckling (PHU). Att verka tillsammans kan ha en viss klimatångestlindrande effekt.
Tidigare frågor och svar:
Hur validera upplevelser av diskriminering?
Vad göra när kartan inte stämmer?
Hur ska vi uttala oss offentligt?
Hur får jag tillbaka engagemanget?
Hur ska jag förhålla mig till samtycket?
Vad göra när kundens önskemål krockar med mina kunskaper?
Hur värnar vi patientens autonomi?
Kan jag vara kristen psykolog?
Ska förbundet anmäla egna medlemmar?
Berätta att metoden är oprövad
Otydliga känslor psykologens ansvar
Hur agera när en klient vill avsluta sitt liv?
Vi sätter ett fåtal på piedestal.
Berätta om vad som kan få dig att bryta tystnadsplikten
Hur agera när nya lagar strider mot våra yrkesetiska principer?
“Hur gör jag när mina patienter känner varandra?”
“Dags att tala högt om det förbjudna”