Landstingen i Uppsala och Gävleborg blir först ut att erbjudna barn och unga internetbehandling vid sömnproblem.
-Ungdomar behöver sin egen behandling, de har andra sömnmönster än vuxna, säger Vendela Zetterqvist, psykolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
På Akademiska sjukhuset i Uppsala har forskarna gått i mål, det har det blivit dags att sjösätta internetbehandlingen för unga vid insomni. Psykologen Vendela Zetterqvist har varit med och utvecklat den nya behandlingen.
– Ungdomar har ett större sömnbehov, i puberteten får de en senare dygnsrytm och är inte lika sömniga som tidigare vid läggdags, de sover också längre på helgerna vilket gör dem i princip jetlaggade varje måndag, och så har vi ljuset från skärmarna förstås, säger Vendela Zetterqvist, projektledare på eBup på Akademiska sjukhuset.
Hon sammanställer nu resultatet från studien med 21 ungdomar, samtliga med komorbid insomni och inskrivna inom öppenvården vid Bup. Direkt efter den sju veckor långa behandlingen hade 48 procent fått en kliniskt signifikant förbättring. Ungdomarna hade tidigare testat andra metoder, som sömnmedel och tyngdtäcken.
– Resultat är bättre än jag vågats hoppas på, säger Vendela Zetterqvist och berättar att behandlingen nu kommer behandlingen att implementeras i Uppsala och Gävleborg. Hur den ska erbjudas i ytterligare landsting är under utredning.
I flera landsting är dock internetbehandlingen Ångesthjälpen Ung redan i bruk. Psykologen Lena Lindsten vid barn- och ungdomshälsan i Husqvarna har sedan februari i år behandlat »sex-sju ungdomar« med Ångesthjälpen Ung.
– Några av dem har fått en tydlig förbättring, några står och stampar och några har hoppat av eftersom det tog för mycket tid. Jag vet inte om det är en mirakelkur men det är bra för oss att kunna erbjuda olika behandlingar, säger hon.
Psykologpartners är företaget bakom Ångesthjälpen Ung och hjälper till med implementeringen i en rad landsting. Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Dalarna är redan i gång, Skåne står på tur.
– Det är först i år som vi har vågat erbjuda ett program för unga. Det handlar om etiska aspekter, man vill ha en gedigen forskning på vuxna innan man går vidare med ungdomar, säger psykologen Ella Radgovin på Psykologpartners, som varit med och utvecklat Ångesthjälpen Ung.
På Bip – barninternetprojektetet som drivs på Bup i Stockholm i samarbete med Karolinska instituet – är målet att öka tillgängligheten av evidensbaserad psykologisk behandling för barn och ungdomar med psykiatriska tillstånd. En studie med 130 barn (8–12 år) som lider av stark rädsla, oro eller ångest, är på väg att avslutas.
– Vi planerar att implementera det här programmet inom två-tre år och vi har flera andra på gång, säger Fabian Lenhard, psykolog och vikarierande chef för Bup klinisk forskningsenhet.
På Linköpings universitet har två studier på tonårsdepressioner genomförts med lyckade resultat. Än så länge finns inte någon implementerad internetbehandling för tonåringar med depression, men professor Gerhard Andersson är övertygad om att den kommer.
Fotnot: En längre version av artikeln publiceras i det nya numret av Psykologtidningen.