Målet var att arbetsmiljön skulle förbättras på den psykologiska institutionen med en kartläggning av riskerna.
I stället blev den sämre.
–Arbetsgivaren har ökat konfliktytorna, säger psykologen Stefan Blomberg, expert på mobbning på arbetsplatser.
Text: Lennart Kriisa
Vittnesmålen om att en professor i psykologi kränkt och mobbat sina forskargrupper i decennier, senast på Uppsala universitet, landade i att arbetsmiljön behövde kartläggas.
Medlemmarna i forskargruppen tvekade länge inför att låta sig intervjuas av den anlitade utredaren från företaget Falck.
–De var medvetna om riskerna. Men de ville inte bara få en bättre arbetsmiljö på Uppsala universitet, utan också bidra till en generell förbättring av arbetsmiljön inom forskarvärlden, säger Jens Lindau, ombudsman på Psykologförbundet, som nyligen kopplats in i fallet.
Arbetsmiljökartläggning är nu klar. Dekanen Joakim Palme bjöd därför in forskargruppen, professorn och deras fackliga ombud till ett möte, där utredaren från företaget Falck presenterade kartläggningen med hjälp av slides.
Budskapet var tydligt, berättar flera av Psykologtidningens uppgiftslämnare: Professorn hade kränkt medlemmarna i forskargruppen och det fanns allvarliga risker i arbetsmiljön. Psykologen på Falck var inte heller nådig mot ledningen; såväl Joakim Palme som ledningen för den psykologiska institutionen fick kritik på en rad punkter, bland annat för hanteringen av den kris som uppstod på institutionen efter Psykologtidningens avslöjande.
Kartläggningen togs emot positivt.
–Utredarna på Falck hade gjort ett grundligt och bra jobb, säger en av personerna som var med på mötet.
Ombudsmannen Jens Lindau, som även han deltog på mötet, säger:
–Att de anställda blivit utsatta för kränkningar framgick tydligt.
Dekanen Joakim Palme kallade även hela personalen på institutionen för en genomgång av kartläggningen. Nu var det han själv som höll i dragningen. Han visade inga slides, och flera av Psykologtidningens uppgiftslämnare upplevde att budskapet hade förändrats.
– Det lät nu som att två jämbördiga parter har befunnit sig i en konflikt och att arbetsgivaren skulle göra sitt bästa för att lösa denna, säger Jens Lindau, som fått mötet återgivit för sig.
Jens Lindau kallar den nya versionen för “urvattnad” och tror att den får betydelse för fortsättningen.
–Det blir svårare att skapa en trygg arbetsmiljö. Dessutom är det väldigt vagt vad arbetsgivaren tänker göra överhuvudtaget. Jag förstår den besvikelse och frustration som uppstått, säger Jens Lindau.
Stefan Blomberg, psykolog och expert, reagerar på att Falck redovisade helheten muntligt, vilket leder till att den inte kan begäras ut som allmän handling.
–Här gör både Falck och Uppsala universitet fel. De befinner sig i tassemarkerna av lagens intention, eftersom allt ska dokumenteras skriftligt enligt arbetsmiljölagen. Om någon begär ut en arbetsmiljökartläggning, då görs först en sekretessprövning, sedan lämnas den ut. Det är så det ska fungera.
Stefan Blomberg menar att de två versionerna skapar nya konfliktytor, eftersom personalen redan hade lågt förtroende för arbetsgivaren och de olika versionerna är fria för tolkning.
–Falck är en expertresurs som ska hjälpa arbetsgivaren att leva upp till sitt arbetsmiljöansvar. Men Falck skapar en ny risksituation med en muntlig dragning av hela innehållet för att inget ska bli offentligt. Jag vet att det förekommer, och jag är kritisk till det.
Dagen efter presentationen mejlade Joakim Palme hela personalen på institutionen. I mejlet konstaterar han att arbetsmiljön i gruppen är oacceptabel, därefter skriver han att universitetet ”behöver bli bättre på att stötta forskningsledare så att de får bättre förutsättningar att leda framgångsrik forskning”.
Till de anställda har han ett särskilt budskap.
”Vi behöver dessutom förbättra stödet till och möjligheterna för medarbetare så att de kan påtala brister på ett säkert sätt, men också påminna om det ansvar som vilar på samtliga anställda vid UU att bidra till ett gott arbetsklimat.”
Stefan Blomberg förstår om medlemmar i forskargruppen upplever att de blir skuldbelagda av den formuleringen. Det är de som har gjort fel, medan forskningsledaren har saknat stöd.
–Den där slängen mot de anställda att de ska tänka sig för, den är så onödig, så klantig. Förtroendet för arbetsgivaren är redan lågt, klart det blir ännu lägre, säger han.
Samtidigt hoppas Stefan Blomberg att anställda på andra arbetsplatser, vid indikationer på kränkande särbehandling ska våga ställa upp i arbetsmiljökartläggningar.
–Om facket säger att du kan lita på arbetsgivaren, ställ då upp, testa systemet. Men håll bakdörren öppen och se dig om efter en ny arbetsplats, det finns alltid en risk att situationen förvärras. Om du inte litar på arbetsgivaren, ta dig därifrån.
Fotnot: Falck har inte besvarat Psykologtidningens fråga, om företaget regelmässigt presenterar arbetsmiljökartläggningar vid kränkande särbehandling muntligt för att undgå offentlighetsprincipen.
Detta har hänt:
- Psykologtidningen kunde, med elva vittnesmål, avslöja att en professor i psykologi hade kränkt och mobbat sina forskargrupper under decennier.
- Ledningen för den psykologiska institutionen vid Uppsala universitet, där professorn ansvarar för en forskargrupp, hävdade att det inte kunde finnas några risker i arbetsmiljön, eftersom några sådana indikationer inte hade kommit fram i arbetsmiljöenkäter.
- Efter ett stormigt personalmöte tog dekanen Joakim Palme över arbetsmiljöansvaret för forskargruppen och anlitade företaget Falck för en arbetsmiljökartläggning. Kartläggningen visar allvarliga risker i arbetsmiljön.
- En arbetsgrupp på universitet ska undersöka om det finns några lämpliga åtgärder. Den första versionen ska vara klar före sommaren och revideras i höst. Professorn har arbetsgivarens förtroende att tills vidare leda forskargruppen.
Samtliga artiklar i granskningen:
11 före detta doktorander – professorn bröt ner oss
Nationalkommittén utreder uppgifter om Emily Holmes
Uppsala universitet startar utredning om Emily Holmes
Uppsala ändrar sig – nobbar vittnesmål
Stefan Blomberg: Uppsalas påstående är trams
Dekanen Joakim Palme tar över utredning
Uppgifter: Professor Emily Holmes lämnar institutionen
Professorn får arbeta vidare med forskargruppen – trots stenhård kritik
“Nästan alla har lämnat forskargruppen”