Under sin PTP kom Linda Hellquist i kontakt med psykologen och författaren till självhjälpsboken Mentaliserings-boken av Per Wallroth.
– Jag tyckte att boken var som klippt och skuren för en mobiltjänst. En app som skulle nå en annan publik, de som av en eller annan anledning drar sig för att köpa sådana böcker i bokhandeln, säger Linda Hellquist.
Lindas Hellquist sambo och blivande man, Georgios Dimitriadis, hade den kunskap som krävdes för att utveckla appen för både Iphone och Android.
– Vi gjorde det av lust och för att vi kunde. Vi hade kvar våra ordinarie jobb så det blev ett sorts hobbyprojekt, kan man säga. Vi investerade inga pengar utan bara tid.
Appen blev klar, gjorde succé – och lades ned.
– Det var så kul. Vi gjorde ju allt själva, utveckling, innehåll,bokföring och marknadsföring. Den såldes för 15 kronor och vi delade pengarna på tre i början men eftersom det fortsatta arbetet mest handlade om programmering och uppdateringar ändrade vi fördelningen efterhand.
Mentaliseringsappen fanns på svenska och engelska och under en tid var det den mest nedladdade inom sin genre. Men ett ständigt flöde av nya telefonmodeller och systemprogram krävde lika ständiga uppdateringar av appen.
– Min man var väldigt snabb med att förklara att det skulle vara mycket arbete med tekniska uppdateringar så det kom inte som någon överraskning. Vi hade roligt under tiden men när innehållet var klart handlade det mest om anpassning av gränssnittet till nya mobila enheter och då avslutade vi arbetet.
Linda Hellquist upplevde att det i allmänhet var lättare att prata med personer utanför psykologisfären.
– På vissa håll finns ett mer eller mindre outtalat krav att man ska gå en mer traditionell väg som psykolog, kanske jobba ett par år inom landstinget innan man ens överväger att starta något eget. Dessa reaktioner har jag mött kring mitt företagande i stort, och i viss mån också i arbetet med appen. Jag tycker att det finns mycket klokskap i att vilja lära sig så mycket som möjligt innan man startar något, men det är svårt med någon »absolut gräns«.
Att bryta den successionsordningen kan vara förenat med obehag.
– Det är en sak att bli ifrågasatt vid nya infallsvinklar, det tycker jag att man får räkna med till viss del. Det är en del av utvecklingen att diskutera olika perspektiv. Däremot har kategoriseringen gått lite väl snabbt ibland. Ibland lite karikerande; »här är teknikpsykologen som vill att människor ska jobba med sig själva digitalt”, samtidigt som jag sitter på min mottagning och har djupgående samtal under större delen av min arbetstid. Det blir lätt värderande, som att »det nya« automatiskt står i kontrast till »det gamla«.
Vad har du för råd till den som tvekar?
– Ställ dig frågan: »Vad är det värsta som kan hända?« Och, börja med något som känns kul!
Text: Jan Huss
Fakta/Mentaliseringsappen
En fristående digital interaktiv version av en bok om mentalisering. Mentalisering handlar om att få bättre för-ståelse för andras såväl som sina egna beslut och reaktioner. Mentaliseringsappen skapades bland annat för att nå personer som av en eller annan anledning inte skulle köpa boken. Enligt utvecklarna laddades den ned till mellan 4000 och 5000 enheter.
Läs även:
Sara Wallén: “Vi borde ha firat fler segrar på vägen”
Katarina Blom: “Jag lade ned för mycket tid på mina första kunder”
Fredrik Sandin: “Känsligt att prata om pengar”