En anställd inom Kry som bryter mot tystnadsplikten ska betala ett vite på 100 000 kronor.
Anställda ska dessutom vara lojala mot företaget i fem år efter avslutad anställning.
Så står det i anställningsavtalen hos Kry.
Men villkoren håller inte i domstol, enligt Birgitta Nyström, professor i juridik vid Lunds universitet.
Text: Lennart Kriisa
Företaget Psykiatripartners är numera en del av Kry, med mottagningar över hela landet.
I Psykiatripartners anställningsavtal, som Psykologtidningen tagit del av, finns en inskriven tystnadsplikt för ”all information av teknisk, kommersiell, administrativ eller av annan art, oavsett om informationen har dokumenterats eller inte.”
Anställda psykologer, som Psykologtidningen talat med, upplever anställningsavtalen som munkavlar.
–Jag har hört flera göra den tolkningen att man får böta. Jag tänker att det kan bidra till att personal blir rädda för att vara kritiska, säger en av psykologerna.
Om den anställde har brutit mot tystnadsplikten, enligt arbetsgivarens uppfattning, ska den anställde betala ett vite till Kry på 100 000 kronor för varje överträdelse.
Birgitta Nyström, professor i civilrätt vid Lunds universitet, menar att avtalet inte skulle hålla i domstol. Hon har fått läsa igenom villkoren och konstaterar att dessa ”ger alla rättigheter till arbetsgivaren och alla skyldigheter till arbetstagaren”.
Den här sortens avtal, med tystnadsplikt och vite, menar hon har blivit vanligare på arbetsmarknaden.
–De sprider sig till alla typer av anställda, inte bara till anställda med med chefsbefattningar, utan också till helt ”vanliga” arbetstagare som inte har någon särskild förtroendeställning. De är vanligen inte giltiga för den ”vanlige” arbetstagaren, skriver Birgitta Nyström till Psykologtidningen.
Hon påminner samtidigt om att den anställde har en lojalitetsplikt mot arbetsgivaren, vilket innebär att arbetstagaren inte ska yppa något som kan skada arbetsgivaren. Men gränsen är inte glasklar.
–En avvägning mellan den grundlagsskyddade yttrandefriheten och lojalitetsplikten kan bli aktuell, säger Birgitta Nyström.
Psykologtidningen har även fått ta del av anställningsavtal inom Kry som förlänger lojalitetsplikten till fem år efter anställningen. Inte heller detta heller hålla i domstol, enligt Birgitta Nyström.
–Efter anställningsavtalets upphörande finns ingen lojalitetsplikt. Att binda en arbetstagare efter att anställningen upphört, till exempel genom en konkurrensklausul, kan undantagsvis godtas om arbetstagaren kompenseras för detta, skriver Birgitta Nyström.
David Lennesten, HR-direktör på Kry, försvarar anställningsavtalen i ett mejl till Psykologtidningen:
”Kry bygger på en komplex kombination av teknikutveckling och vårdverksamhet. Som en transparent och inkluderande arbetsplats strävar vi efter att ge alla medarbetare insyn i våra processer och utvecklingsarbete. Samtidigt är det viktigt att klargöra att vissa delar av det tekniska utvecklingsarbetet är skyddade av sekretess och utgör Krys immateriella rättigheter. Otillåten spridning av sådan information kan få konsekvenser. Detta har dock har detta aldrig behövt prövas i relation till våra medarbetare.”
Fredrik Engdahl, förhandlingschef på Psykologförbundet, säger till Psykologtidningen att frågor om viten i anställningsavtal inte är vanligt förekommande.
–Vi avråder alltid medlemmar att skriva under sådana avtal, säger han.
Läs mer: Kry backar om bonuslön