• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Psykologtidningen

Sveriges Psykologförbund

  • Hem
  • Artiklar
    • Aktuellt
    • Debatt
    • Fackligt
    • Forskning & konferensrapporter
    • Nytt i Tryck
  • Arkiv
    • Arkiv Psykologtidningen 2010 – 2025
    • Arkiv: Forskning
    • Forskningsserier
  • Annonsera
  • Om oss
    • Om oss
  • Kontakt
  • Sök
  • Prenumerera
Hem » Vi behöver skärpa vårt professionella omdöme

Vi behöver skärpa vårt professionella omdöme

10 juni 2024 publicerad av Redaktionen

DEBATT. I mars var det konferens i Psykologförbundets intresseförening Arbets- och organisationspsykologer: Årets spaning: Framtiden för psykologisk testning i arbetslivet – trender och utmaningar.

Konferensen med testleverantörer. Foto: Lennart Kriisa

Jag ber att det skall ha varit sista gången vi såg en konferens i förbundets regi som uteslutande representerar testleverantörernas inskränkta perspektiv; som ignorerar att rekryteringsbedömningar handlar om mer än att bara rangordna kandidater; som förlamar kunskapsutvecklingen och hämmar återväxten av psykologer med fördjupade kunskaper om personlighetsbedömning. Förbundet måste representera mer än ett perspektiv, särskilt ett där att onödiggöra psykologen ligger i linje med förespråkarnas lönsamhet.

Huvudperson i panelen av testleverantörer var Anders Sjöberg; docent i psykologi vid Stockholms universitet, delägare i testbolag, undervisande på psykologprogrammet och mångårig rådgivare till Sveriges Psykologförbund. Moderator var Sara Henrysson Eidvall, leg. psykolog och specialist i arbetslivets psykologi, tidigare ordförande i Arbets- och organsiationspsykologer, nu ordförande i Specialistrådet.

Sjöberg och Henrysson förordar sedan länge vitt och brett att psykologiska tester i urval skall användas tidigt i processen och vägas samman mekaniskt utifrån en formel med målet att rangordna kandidater. Efter sammanvägningen bör vi inte grubbla vidare över resultaten eftersom vi då förstör det inneboende värdet av formeln. Sjöberg föreslår: “Legitimerade psykologer kanske inte ska sitta och intervjua eller administrera standardiserade tester, däremot kan de inta en expertfunktion om hur det hela ska gå till” (1). Den rekommenderade formeln har beräknats på äldre och mindre metastudier av mätmetoders prediktiva värde, vid framför allt tre tillfällen: 1998, 2016 och 2021 (2).

Länge har begåvning varit den faktor som tillmätts i särklass störst betydelse, tillsammans med faktorn ”plikttrogenhet” i femfaktormodellen, något som fått stort genomslag. Mer än en gång har axlarna påtagligt sjunkit på kandidater när en plockat fram begåvningstesterna. Nu tillämpade den senaste sammanställningen från 2021 delvis andra beräkningar med påföljden att faktorn begåvning har sjunkit från 0,65 till 0,31. Faktorn begåvning har dessutom blivit omsprungen av strukturerad intervju, jobbrelaterade kunskapstest, biodata och arbetsprover (2). Det är förstås dramatiska siffror och när konferensen är över har Psykologtidningen en helsida med en intervju med Sjöberg med rubriken ”Vi har överskattat begåvningens betydelse” (1).

Detta gäller inte mig, jag räknar mig inte till detta “vi”, och tänker inte ta ansvar för det. Som alla psykologer som arbetar med personlighetsbedömningar så bedömer jag vikten av begåvning i relation till kontexten; ju mer intellektuellt krävande arbete desto viktigare blir intellektuell förmåga. Redan 2013 debatterade jag och Björn Sahlberg i Psykologtidningen riskerna med en helt mekaniserad syn på tester i urval och att inte använda sitt professionella omdöme, då med Sjöberg, Henrysson och Maria Åkerlund (3). Sjöberg hävdar i den senaste artikeln i Psykologtidningen att ”det är bara jag och några nördar till i Sverige som förstår vad den här studien säger” så svansföringen är det inget fel på. Detta är också ett budskap som under lång tid har trummats in: psykologer förstår inte psykometri och forskning. Psykologutbildningen är dålig. Insikten om hur många kandidater som har ratats när en felaktig formel tillämpats blint borde i stället mana till eftertanke.

Det finns vinster med algoritmer och det finns problem; de är goda tjänare men dåliga herrar. De är sällan komplexa nog för annat än de breda penseldragen (main effects) som forskningen kunnat identifiera och en bra algoritm tar lång tid att ta fram. De bygger dessutom alltid på en tidigare verklighet som kanske inte innehöll den kunskap som vi behöver här och nu. Många studier som underbygger den rekommenderade formeln för urval använder som exempel lön som mått på framgång. Är löner satta under andra halvan av 1900-talet verkligen relevanta för att förutsäga vem som är mest lämpad att hantera dagens frågor?

Det finns nyare forskning och metodutveckling som skulle behöva få bredda fältet. Som exempel kan nämnas leg. psykolog Gerry Larssons forskargrupp på Försvarshögskolan, som har varit framgångsrik med utvecklingen av en strukturerad intervju som undersöker destruktivt ledarskap (4). Det handlar om både aktivt och passivt destruktivt ledarskap, där det senare visat sig mycket skadligt för hela arbetsgruppen. Den passive ledaren är ofta omedveten om sin destruktivitet som sällan stämmer överens med hens intentioner. Viktigt i Försvarshögskolans forskning är att den visar att intentioner inte spelar någon roll, det är hur ledaren uppfattas, som är avgörande. Deniz Ones, internationellt erkänd forskare inom området och som besökte Psykologidagarna 2017, har visat att i urval har andras skattningar av en person högre prediktivt värde än personens skattningar av sig själv (5).

Båda ovanstående exempel belyser den ständiga utmaningen med skönmålning; kandidater vill framställa sig i bästa dager. Dessutom är de personer som vi minst gärna vill se på nyckelpositioner sämst på att rättvisande skatta sig själva. Användningen av psykologspecifika tester som är svårare att skönmåla än självskattningar (låg face validity), så kallade performance-baserade personlighetstester som Defence Mechanism Test, Zulliger och Wartegg, behöver utvecklas. Dessa tester är delvis strukturerade uppgifter som aktiverar den automatiserade inre begreppsvärld som kommer i svängning när vi tolkar och svarar på omgivningen. Resultaten ger information om till exempel subjektivitet, realism, impulsivitet och uthållighet. Det är med andra ord tester som visar vad en person gör till skillnad från vad personen tror och säger att hen skulle göra.

För att citera Magnus Lindwall, leg. psykolog och professor i Lund: “Människan är ett mycket komplext system med många komponenter som samspelar på ett icke-linjärt sätt. För att komma åt förklaringen som gömmer sig i samspelet mellan olika faktorer krävs andra sätt att tänka och andra analysmetoder” (6). Det finns ingen formel som tillfredsställande kan väga samman variabler i en fördjupad personlighetsbedömning. I en multimetodbedömning kan dock resultaten från olika typer av tester analyseras grundat i en personlighetsteori. Hur väl olika typer av testresultat överensstämmer säger något i sig, om hur integrerad personligheten är och hur mycket vi kan lita på till exempel en självskattning. När Henrysson i stället bemöter de självklara och återkommande frågorna om skönmålning med att framhärda, till exempel i DN 2021, att det inte spelar någon roll att människor skönmålar i tester eftersom det bara visar att de förstått vad arbetsgivaren vill ha (7)(8) – då skäms jag å professionens vägnar.

I realiteten är det sällan som arbetet handlar om att rangordna kandidater. Ofta handlar det om att bedöma om en enstaka kandidat har tillräckliga kompetenser och egenskaper för att klara arbetet eller om organisationen måste gå ut med en ny annons. Säkerhet är en växande fråga idag och ibland handlar det om att kunna bedöma eventuella risker med i övrigt starka slutkandidater till känsliga positioner. Det går också att påverka sannolikheten för en framgångsrik rekrytering genom att med hjälp av en personlighetsbedömning skapa de bästa förutsättningarna vid installationen av en ny medarbetare.

Om någon hade bett mig att spana skulle jag sagt att det är ett problem att psykologer som kan utföra en fördjupad personlighetsbedömning har blivit en bristvara. Återväxten är dålig. När konferensens alla powerpoints från testleverantörer slutligen dimper ner i min e-postlåda – Assessio, Farsight, Candidate First, Psytest, Eon och Sjöbergs Assessment Engine, så undrar jag vem Psykologförbundet anser sig vara till för?

Släpp sargen och representera fler perspektiv på professionens och samhällets intressen av utvecklad psykologkompetens i arbetslivet. Efterfrågan bara ökar i takt med framväxandet av digitaliseringens mest brännande frågor: säkerhet, AI och desinformation. Det är inte läge att avveckla det professionella kunnandet och omdömet, utan att vässa det.

Malin Holm, psykolog

Fotnot: Sara Henrysson Eidvall och Anders Sjöberg avstår från att replikera.

Referenser

(1) Vi har översktattat begåvningens betydelse https://psykologtidningen.se/2024/03/11/vi-har-overskattat-begavningens-betydelse/

(2) Vilka urvalsmetoder är bäst vid rekrytering?  https://temahr.se/rekrytering/urvalsmetoder-rekrytering/ Publicerat 31 maj, 2022

(3) Debatt om klinisk vs mekanisk personbedömning i psykologtidningen 2013. https://www.personlighetsbedomning.se/malin-holm/debatt-om-klinisk-vs-mekanisk-personbedomning-i-psykologtidningen/

(4) Larsson, G., Fors, M., & Nilsson, S. (2012). Destrudo-L : Development of a short scale designed to measure destructive leadership behaviours. Leadership & Organization Development Journal, 33(4), 383–400. https://doi.org/10.1108/01437731211229313

(5) Connelly, B. S., & Ones, D. S. (2010). An other perspective on personality: Meta-analytic integration of observers' accuracy and predictive validity. Psychological Bulletin, 136(6), 1092–1122. https://doi.org/10.1037/a0021212

(6) Att omfamna (och försöka förstå) kaoset i våra liv. Publicerad 2024-03-07 https://www.linkedin.com/pulse/dags-att-omfamna-och-f%C3%B6rs%C3%B6ka-f%C3%B6rst%C3%A5-kaoset-i-v%C3%A5ra-liv-magnus-lindwall-v8nzf/

(7) Vad visar egentligen ett personlighetstest? Publicerad 2021-01-26 https://www.dn.se/insidan/vad-visar-egentligen-ett-personlighetstest/

(8) Alla fuskar men testa i alla fall. Publicerad 2023-11-23 https://tlnt.se/alla-fuskar-men-testa-i-alla-fall/

Fler artiklar

  • "Vi har överskattat begåvningens betydelse"
  • "På min mottagning är det mer skratt än gråt"
  • På spaning efter anknytning

Arkiverad under: Debatt

Primärt sidofält

Följ oss


Alla artiklar på psykologtidningen.se automatpubliceras i vårt Facebook-flöde. Följ oss därför på Facebook så missar du ingenting av det som händer i vår del av världen.

Senaste numret

Läs senaste numret av Psykologtidningen

Ledare

Woke – det nyttiga skällsordet

Att woke blivit ett skällsord är inget att beklaga sig över, skriver chefredaktör Lennart Kriisa.

Essä

På spaning efter anknytning

ESSÄ. Prousts huvudverk ger de psykologiska teorierna kött och blod, skriver psykologen Magnus Ringborg med anledning av hundraårsdagen av författarens död.

Har du en fråga till Etikrådet? Mejla till

Min dag

“Hamnar hela tiden i nya situationer”

Anna Montén om en vanlig dag på vuxenhabiliteringen i Växjö.

Tidigare nummer


Läs alla nummer sedan 2010

Pressgrannar

Här hittar du de nordiska psykologförbundens tidningar.

 • Danmark
 • Norge
 • Finland

Följ oss på Instagram


instagram.com/psykologtidningen

Footer


 

Psykologtidningen
Nytorgsgatan 17 a
116 22 Stockholm
Växel: 08 567 06 400
E-post:

Psykologtidningen ges ut av…

Sveriges Psykologförbund

Följ oss

twitter.com/psykologtidning

11 september 2024

Vårdare frias för våldtäkt – psykologens ord vägde för lätt via @psykologtidning

Reply on Twitter 1833872118536085851 Retweet on Twitter 1833872118536085851 Like on Twitter 1833872118536085851 Twitter 1833872118536085851
11 juni 2024

“Föräldraalienation är pseudovetenskap” via @psykologtidning

Reply on Twitter 1800508785834037460 Retweet on Twitter 1800508785834037460 Like on Twitter 1800508785834037460 Twitter 1800508785834037460
7 juni 2024

“Föräldraalienation är pseudovetenskap” via @psykologtidning

Reply on Twitter 1799101532711133551 Retweet on Twitter 1799101532711133551 Like on Twitter 1799101532711133551 2 Twitter 1799101532711133551
11 mars 2024

“Vi har överskattat begåvningens betydelse” via @psykologtidning

Reply on Twitter 1767170413321224400 Retweet on Twitter 1767170413321224400 Like on Twitter 1767170413321224400 Twitter 1767170413321224400
6 mars 2024

Hon lämnade tillbaka sin legitimation via @psykologtidning

Reply on Twitter 1765327570503922153 Retweet on Twitter 1765327570503922153 Like on Twitter 1765327570503922153 Twitter 1765327570503922153
13 december 2023

Psykologen: “Vi odlar svampen själva” via @psykologtidning

Reply on Twitter 1734964587357675932 Retweet on Twitter 1734964587357675932 Like on Twitter 1734964587357675932 Twitter 1734964587357675932
1 november 2023

Mullret inifrån Mindler via @psykologtidning

Reply on Twitter 1719636490358026455 Retweet on Twitter 1719636490358026455 1 Like on Twitter 1719636490358026455 1 Twitter 1719636490358026455
9 maj 2023

Konferensen om autism: ”Mindre bråk än vanligt” via @psykologtidning

Reply on Twitter 1655901558016552962 Retweet on Twitter 1655901558016552962 Like on Twitter 1655901558016552962 1 Twitter 1655901558016552962

Nyheter

”Regionerna behöver både piska och morötter”

”För narcissisten finns inga mellanlägen”

“Jag hjälper polisen att sålla i flödet”

Mendly-psykolog riskerar prövotid

Studenterna associerar fritt i bokklubb

Nytt kollektivavtal stoppar generella provanställningar

© 2025 Psykologtidningen · Webdesign Xponent · Genesis Framework · WordPress · Sitemap · Cookies · Logga in