Löneutvecklingen för Psykologförbundets medlemmar var under förra året relativt god. Den genomsnittliga löneökningen blev 3,7 procent, mätt utifrån identiska individer som inte bytt jobb under året. Löneutvecklingen blev något högre än förra året. Trots detta kan vi inte vara nöjda med lönebilden som fortfarande är mycket sammanpressad och med löneläget som inte tillräckligt speglar psykologernas kompetens.
Många faktorer påverkar lönebilden för psykologer. Psykologförbundet menar att en ökad lönespridning har stor betydelse för att höja löneläget för psykologer. Det är inte i första hand den årliga lönerevisionen som skapar tryck i lönebildningen. Det är en kombination av hög efterfrågan, en väl fungerande lokal lönebildning och utvecklingsmöjligheter i verksamheten, gärna i form av olika befattningsnivåer.
Att lönesystemet fungerar på lokal nivå är en viktig faktor: lön ska sättas individuellt och differentierat och utifrån den enskildes kompetens och bidrag till verksamheten. Sifferlösa avtal tror vi bidrar till en ökad lönespridning och det i sin tur till ett högre löneläge. Självklart har det också stor betydelse vilken lön som sätts vid nyanställning. Vi får många signaler om att de lokala förhandlingarna inte upplevs som väl fungerande, beroende på att arbetsgivarna inte är beredda att agera i enlighet med löneavtalet. Den frågan måste vi ta på stort allvar och hitta nya strategier att jobba utifrån. Vi är inte det enda förbundet som upplever problem lokalt och här har vi stor nytta av samarbetet inom Akademikeralliansen. Med tanke på den efterfrågan som finns på psykologer i dag borde arbetsgivarna ha ett betydligt större intresse av att framstå som attraktiva.
En annan prioriterad fråga för Psykologförbundet är att jobba för fler befattningsnivåer. Med ett fortsatt starkt intresse för specialistutbildade psykologer och flera arbetsgivare med specialistutbildning i egen regi måste vi intensifiera arbetet med att få specialistbefattningar formaliserade – med ett löneläge som speglar specialisternas kompetens.