• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Psykologtidningen

Sveriges Psykologförbund

  • Hem
  • Artiklar
    • Aktuellt
    • Debatt
    • Fackligt
    • Forskning & konferensrapporter
    • Nytt i Tryck
  • Arkiv
    • Arkiv Psykologtidningen 2010 – 2022
    • Arkiv: Forskning
    • Forskningsserier
  • Annonsera
  • Om oss
    • Om oss
  • Kontakt
  • Sök
  • Prenumerera
Hem » DEBATT “Det introverta Psykologförbundet”

DEBATT “Det introverta Psykologförbundet”

25 maj 2016 publicerad av Peter Örn

DEBATT. Enskilda psykologer visar ett stort engagemang i samhället, men deras eget förbund – Psykologförbundet – förmår inte ”göra sig relevant i utvecklingen i samhället”. Det skriver psykolog Jonas Mosskin i en debattartikel. Han får svar av förbundsordförande Anders Wahlberg, som bland annat pekar på att förbundet allt oftare syns i media och ingår i allt fler statliga utredningar.

Jonas Mosskin

Det är i grunden något fel på Psykologförbundet. Det är ett introvert förbund som inte förmår göra sig relevant i utvecklingen av samhället och i det politiska samtalet. Jag är frustrerad över hur Psykologförbundet uppfattar sin roll i samhället. Det finns så mycket engagemang hos enskilda psykologer, så många initiativ, så mycket intressant forskning och bra projekt som bedrivs, men det är som om det aldrig förmår att bli en del av en kraft inom förbundet utan det sker vid sidan av. En parallellvärld.

Den potentiella drivkraft som finns hos medlemmarna tas inte tillvara av Psykologförbundet. I stället intar man en administrerande funktion och passiv roll gentemot oss medlemmar och mot samhället i stort. Förbundet reagerar på omvärldsförändringar, man driver inte utvecklingen. Jag saknar ett ledarskap som springer ur nyttan med psykologi och psykologer.

Vad tycker egentligen Psykologförbundet om brännande politiska frågor som flyktingfrågan, integrationsutmaningarna, problem med mångfald och ojämlikheter, bostadsbristen, de sjunkande skolresultaten, det alltmer sjuka arbetslivet och att så många människor står utanför den ordinarie arbetsmarknaden? Dessa frågor handlar om människor och om hur samhället förmår att se till individen i samhället. Jag ser ett bubblande engagemang i dessa frågor från psykologkollegor men jag ser aldrig detta engagemang som en del av Psykologförbundet.

Vi har i dag ingen brist på kreativa och dynamiska psykologer. De finns överallt i samhället, i näringslivet, i media och kultur. Men det är en försvinnande liten skara av oss som nominerar och röstar på ombud till psykologkongressen. Jag förstår varför. Handen på hjärtat: Vem vill och har tid att engagera sig i en formalistisk organisation vid sidan av samhället?

Psykologförbundet upplevs av många som introvert och byråkratiskt. Man sysslar för mycket med fackliga frågor samt professionsfrågor som förvisso kan vara betydelsefulla, men där vi fortfarande är många som väntar på konkreta resultat. Hur blir det med specialistordningen och hur får vi ett primärvårdssystem och en psykiatri där det är naturligt att psykologer inte bara arbetar utan också driver utvecklingen framåt?

Nyligen kom en enkät som förbundet gjort som visar på ojämlika förhållanden när det gäller tillgången till psykologer på vårdcentraler, men förbundet tycks inte driva den frågan utan nöjer sig med att konstatera att landstingen inte gör det de ska. Misslyckandet med mångmiljardsatsningen Rehabgarantin liksom de skenande sjukskrivningarna för psykiska besvär, en nollvision från 2008 om självmord som varit en skrivbordsprodukt utan handling, det vore viktiga politiska frågor att driva.

Det är dags att Psykologförbundet höjer blicken och visar ledarskap inför framtiden. Man bör se sig som en aktör i samhällsdebatten som söker lösningar på utmaningar tillsammans med andra. Psykologförbundet bör vara en viktig partner som tar ansvar och leder utvecklingen av frågor som engagerar medborgarna och medlemmarna.

Det behövs visioner om ett mänskligare samhälle där människors styrkor och svagheter tillvaratas och inte enbart kartläggs och diagnosticeras. Då skulle vi bli en kår som man lyssnade på. Då skulle vi uppfattas som relevanta på riktigt. Om förbundet såg som sin uppgift att bidra till samhället och inte bara att slåss för psykologfackliga frågor, då skulle det vara ett attraktivt förbund. Då skulle det vara en rörelse som jag och mina kollegor ville vara en del av.

Det är dags att släppa sargen och göra en rejäl uppryckning! För vad är egentligen ett Psykologförbund? Något alldeles dötrist, tråkigt eller något alldeles underbart!

Jonas Mosskin
psykolog, organisationskonsult och frilansskribent


Anders Wahlberg, förbundsordförande:
”Jag blir bekymrad över att vi misslyckats ge dig en annan bild”

Anders Wahlberg

Om det här är din bild av Psykologförbundet så förstår jag din tveksamhet. Jag delar inte din bild, men det som gör mig bekymrad är att vi inte lyckats ge dig en annan bild. Vi måste rannsaka oss själva ordentligt kring hur vi kan nå våra medlemmar, inte minst när inte ens medlemmar som du, som då och då anlitas av förbundet, vet mer om vad som händer.

Men låt oss börja i en annan ände. Du skriver att förbundet ”sysslar för mycket med fackliga frågor och professionsfrågor som förvisso kan vara betydelsefulla.” Psykologförbundet är ett professionsfackligt förbund. Detta innebär att vår huvudsakliga uppgift är att arbeta med just dessa frågor. Då och då får jag kritik för att vi sysslar med så mycket annat. Du ska veta att det finns många fackligt aktiva runt om i landet som gör fantastiska insatser både kring lön, villkor och inte minst stöttar psykologer som kommit i kläm. Dessa fackligt aktiva är en del av den rörelse som utgör Sveriges Psykologförbund och dessa är oerhört viktiga.

Visst kan man fundera hur långt vi nått och om vi har gjort rätt insatser men då är jag tacksam för idéer. Psykologernas löneökningar är bland de högsta i Saco kollektivet, fler och fler frågar efter specialister och mängder av arbetsgivare skickar sina psykologer på specialistutbildning. Psykologerna tar mer plats i psykiatrin och även i primärvården. Det går framåt, men från en låg nivå, och självklart inte i den takt jag önskar.

Jag håller verkligen med dig om att det inte är någon brist på kreativa och dynamiska psykologer. Det är många av dessa som utgör Psykologförbundet och är dess ansikte utåt. Självklart funderar jag ständigt på hur jag och vi, än bättre, kan ta vara på allt detta engagemang. Hur vi tar vara på engagemanget är en fråga som är ytterst aktuell när vi funderar på vår organisation. Dessa funderingar sker inte bara i mitt tjänsterum eller i sammanträdesrummet. Dessa frågor diskuteras, med stort engagemang, på rådskonferenser och olika mötesplatser där vi stöter på psykologer.

Något som har tillkommit inom förbundet är nätverk. Det finns nätverk kring aktuella frågor som HBTQ och hållbar utveckling. Det finns drivkrafter för ett nätverk kring transkulturella frågor och jag hoppas att det snart ska vara verklighet. Detta är ett sätt att ta vara på engagemanget som jag hoppas ska kunna utvecklas med fler nätverk så att vi tillsammans, ytterligare, ska kunna påverka i samhällsfrågor.

Jag vet inte om avsikten med din artikel är att provocera fram mer aktivitet eller om du bara har dålig koll på hur vår roll i samhällsdebatten ser ut. Psykologförbundets roll i samhällsdebatten är viktig och på vår hemsida www.psykologförbundet.se kan du bland annat läsa om två av de frågor som du saknar förbundets åsikter kring, flyktingfrågan och vår satsning för att utveckla psykiatrin. Vidare tror jag att jag gjorde sju-åtta intervjuer i samband med frågan om tillgång till psykologer på vårdcentral, och det var många fackligt aktiva som var i media. Frågan diskuteras med politiker och beslutsfattare, inte en gång utan hela tiden.

Det sjuka arbetslivet står ständigt på vår agenda i möten med ministrar och andra aktörer som till exempel försäkringskassan och andra myndigheter. Psykologförbundet efterfrågas allt mer i statliga utredningar där duktiga psykologer ger det psykologiska perspektivet. I media syns psykologer och Psykologförbundet mer och mer. Jag skulle kunna räkna upp hur mycket som helst som våra föreningar, enskilda medlemmar och kansliet gör i samhällsdebatten, men det finns andra forum där vi beskriver det. Detta samtidigt som fackliga frågor och professionsfrågor drivs.

Visst kan vi bli ännu bättre, och ska absolut inte slappna av och bara slå oss för bröstet, men den utveckling som skett de senaste åren är makalös. Samhället lyssnar mer och mer på psykologer och tar vara på vår kunskap.

Jag beundrar allt som våra medlemmar och medarbetare gör för att stärka psykologin, psykologers ställning och påverka i samhällsdebatten. Det är tråkigt att du inte ser det på samma sätt, men du har mitt telefonnummer. Ring och ge tips på hur vi kan bli ännu bättre.

Anders Wahlberg, ordförande i Sveriges Psykologförbund


Debatt

Jonas Mosskin
psykolog

Debattsvar

Anders Wahlberg
förbundsordförande

Fler artiklar

  • Därför skenade diagnosen utmattningssyndrom
  • Autism på modet
  • "Bland samer är normen att vara stark"

Arkiverad under: Aktuellt, Debatt

Primärt sidofält

Följ oss


Alla artiklar på psykologtidningen.se automatpubliceras i vårt Facebook-flöde. Följ oss därför på Facebook så missar du ingenting av det som händer i vår del av världen.

Senaste numret

Läs senaste numret av Psykologtidningen

Annonser

Ledare

Dags att bryta tystnaden

Systemfel att doktorander inte vågar berätta om sin arbetsmiljö, skriver chefredaktör Lennart Kriisa.

Essä

På spaning efter anknytning

ESSÄ. Prousts huvudverk ger de psykologiska teorierna kött och blod, skriver psykologen Magnus Ringborg med anledning av hundraårsdagen av författarens död.

Konferensrapporter

Psykologer och filosofer i debatt om klimatet

Debatterade vad som är viktigast för att lösa klimatkrisen. De visade sig ha olika svar.

Etikrådet

Regionen avslutade mitt avtal – hur skyddar jag patienterna?

Börja med att göra en ansvarsanalys, svarar Patrik Lind, Etikrådets ordförande.

Har du en fråga till Etikrådet? Mejla till etikfragan@psykologforbundet.se

Utanför jobbet

“Jag försöker få fram det mänskliga”

Psykologen Magnus Ringborg är aktuell med flera offentliga skulpturer.

Tidigare nummer


Läs alla nummer sedan 2010

Pressgrannar

Här hittar du de nordiska psykologförbundens tidningar.

 • Danmark
 • Norge
 • Finland

Följ oss på Instagram


instagram.com/psykologtidningen

Footer


 

Psykologtidningen
Nytorgsgatan 17 a
116 22 Stockholm
Växel: 08 567 06 400
E-post: redaktionen@psykologtidningen.se

Psykologtidningen ges ut av…

Sveriges Psykologförbund

Följ oss

twitter.com/psykologtidning

25 januari 2023

Eleven former PhD students: “The professor bullied us” https://psykologtidningen.se/2023/01/25/eleven-former-phd-students-the-professor-bullied-us/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1618275407027113984 Retweet on Twitter 1618275407027113984 Like on Twitter 1618275407027113984 Twitter 1618275407027113984
25 januari 2023

Elva före detta doktorander: “Professorn bröt ned oss” https://psykologtidningen.se/2023/01/25/elva-fore-detta-doktorander-professorn-brot-ned-oss/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1618198619282341888 Retweet on Twitter 1618198619282341888 Like on Twitter 1618198619282341888 Twitter 1618198619282341888
25 november 2022

Ivo kritiserar: Barn bältades på psykosavdelning för vuxna http://psykologtidningen.se/2022/11/25/ivo-kritiserar-barn-baltades-pa-psykosavdelning-for-vuxna/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1596172032852783104 Retweet on Twitter 1596172032852783104 Like on Twitter 1596172032852783104 Twitter 1596172032852783104
24 augusti 2022

Sverige får ett nytt psykologprogram https://psykologtidningen.se/2022/08/24/sverige-far-ett-nytt-psykologprogram/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1562424489492631552 Retweet on Twitter 1562424489492631552 Like on Twitter 1562424489492631552 Twitter 1562424489492631552
24 augusti 2022

Vänstern dominerar bland psykologer https://psykologtidningen.se/2022/08/24/vanstern-dominerar-bland-psykologer/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1562405528290168832 Retweet on Twitter 1562405528290168832 Like on Twitter 1562405528290168832 Twitter 1562405528290168832
15 juni 2022

Larmet från Västerbotten: Transpersoner självmedicinerar med stopphormoner http://psykologtidningen.se/2022/06/15/larmet-fran-vasterbotten-transpersoner-sjalvmedicinerar-med-stopphormoner/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1537021346772832256 Retweet on Twitter 1537021346772832256 Like on Twitter 1537021346772832256 Twitter 1537021346772832256
18 maj 2022

Socialstyrelsen medger bristande kommunikation http://psykologtidningen.se/2022/05/18/socialstyrelsen-medger-bristande-kommunikation/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1526901178939867138 Retweet on Twitter 1526901178939867138 Like on Twitter 1526901178939867138 Twitter 1526901178939867138
6 april 2022

Psykolog vittnade mot klient i parterapi https://psykologtidningen.se/2022/04/06/psykolog-vittnade-mot-klient/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1511689140647174144 Retweet on Twitter 1511689140647174144 1 Like on Twitter 1511689140647174144 Twitter 1511689140647174144

Nyheter

Solstickepriset till Christina Renlund

“Ledningen har misslyckats”

Uppgifter: Uppsala universitet startar utredning om Emily Holmes

Nationalkommittén för psykologi utreder uppgifterna om professor Emily Holmes

“Är arbetsmiljön verkligen orsaken till dåliga chefer?”

Ukrainsk psykolog vann Olof Palme-priset

© 2023 Psykologtidningen · Webdesign Xponent · Genesis Framework · WordPress · Sitemap · Cookies · Logga in