Rostat marsvin från Peru, maggot-ost från Sardinien och surströmming från Sverige. På Disgusting Food Museum i Malmö får besökaren lukta och smaka på delikatesser från hela världen. Bakom utställningen ligger psykologen och forskaren Samuel West.
–Vad vi tycker är äckligt eller inte är väldigt kulturellt betingat. Å ena sidan tycker svenskar att det är konstigt att kineser äter hund. Å andra sidan tycker kineser att en svensk matvarubutik är rätt vidrig: halva butiken är ju fylld av mejeriprodukter. Jag hoppas att utställningen manar till eftertanke. Om våra föreställningar om vad som är äckligt förändras kan vi bli mer öppna för framtidens hållbara livsmedel som insekter och labb-odlat kött.
Utställningen består av 80 av världens äckligaste maträtter som besökaren får se, lukta, känna och smaka på. Här finns surströmming, grillat marsvin, casu marzu-ost med levande larver, stinky tofu, hákarl – den fermenterade hajen från Island och durian – världens mest illaluktande frukt.
–Äckel är en av de sex fundamentala grundkänslorna, men den glöms ofta bort. Äckel är en lika viktig känsla som sorg eller ilska. Att känna äckel är mänskligt, och en gång i tiden räddade äckelkänslan människan från att dö ut. Den fick oss att hålla oss ifrån farlig mat.
Hur man känner inför en maträtt beror på kontext och sammanhang, menar Samuel West.
–Många älskar ju starka blåmögelostar. Men smörsyran som bildar den karakteristiska lukten innehåller exakt samma kemikalier som det som luktar i en spya. Det som är vidrigt i en kontext är alltså tilltalande i en annan.
Under arbetet med utställningen har Samuel West kräkts flera gånger. När han skulle äta den filippinska delikatessen: halvstort ankfoster som fortfarande ligger kvar i ägget, till exempel. Likaså när han svalde surkålsdricka från Polen, och när han kalasade på hundra år gamla, konserverade ägg från Kina.
–Tur för besökarna att biljetten är utformad som en spypåse, säger Samuel West.
Förr om åren jobbade Samuel West som klinisk psykolog, och det har blivit många fobibehandlingar.
–Jag har lagat många liter kräksoppa. Om man blandar parmesanost med lite ättika och ketchup så får man något som både luktar och ser ut som kräk. En soppa som funkar alldeles utmärkt som exponering i fobiträning.
3 lukttips av Samuel West
Isländsk sur-haj. Det är vad det låter – rutten haj. Hela kroppen skriker: ”Ät inte”.
Thaifrukten durian. Lukta, förfäras, men våga smaka. Precis som svensk surströmming så smakar den bättre än den luktar.
Stinky tofu. Fermenterad tofu som är populär i Taiwan och södra Kina.
Fakta/Samuel West
Ålder: 44 år
Gör: Psykolog, forskare, och kurator för museiutställningar. Han har disputerat i organisationspsykologi, jobbat kliniskt med patienter, samt gjort den uppmärksammade utställningen Museum of Failure med ”misslyckade” produkter från hela världen. Nu kurerar han utställningen Disgusting Food Museum i Malmö.
Bor: Helsingborg
Fotnot: Disgusting Food Museum håller öppet onsdag till söndag på Slagthuset MMX i Malmö mellan 29 oktober och 27 januari 2019.
TEXT
Anna Whalgren