AKTUELLT. När det gäller neuropsykiatri har Sverige kommit längre än många andra länder. Att dela med sig av forskning och klinisk erfarenhet är ett sätt att utjämna olikheterna. Som ett led i detta arbete arrangerade Psykologer utan gränser nyligen ett seminarium om global neuropsykiatri.
För att sprida kunskap, informera och locka till engagemang anordnade föreningen Psykologer utan gränser i maj ett seminarium på temat Global Neuropsykiatri. Seminariet ägde rum i Centrum för psykiatriforsknings lokaler, på Norra stationsgatan i Stockholm.
Där disputerade också Nora Choque Olsson, styrelsemedlem och tidigare ordförande i Psykologer utan gränser, i mars på en avhandling om sociala färdigheter hos personer med autismspektrumtillstånd, AST. Det var när hon gjorde sin praktik på Centre for Research in Autism and Education CRAE i London som hon kom i kontakt med forskaren Anna Remington, som nu var inbjuden som föreläsare på seminariet under rubriken ”The Autism Gift”.
Som forskare verksam vid UCL Institute of Education har Anna Reminton, valt att inrikta sig på att studera de exceptionella förmågor som många, om än inte alla, autistiska personer besitter.
– Jag vill börja med att säga att när jag talar försöker jag använda mig av uttrycket ”autistiska personer” och inte ”personer med autism”, eftersom de jag träffat själva föredrar att benämnas så, förklarade Anna Remington innan hon i ett hisnande tempo och med hjälp av power points redogjorde för en rad test inom uppmärksamhet och perception där autistiska personer presterat annorlunda och betydligt bättre än testens kontrollgrupper.
I tester av (o)förmåga att uppfatta förändringar (change blindness), visuell memorering och spatial förmåga har de autistiska deltagarna överlag uppvisat bättre resultat än kontrollgrupperna. De har också haft betydligt bättre förmåga att snappa upp ”sidoinformation” utan att för den skull missa det som presenteras som huvudinformationen. Framför har Anna Remingtons tester varit av visuell karaktär men under seminariet presenterade hon också ett alldeles nyligen genomfört auditivt test där just förmågan att uppfatta biinformation undersöktes.
Deltagarna i det auditiva testet fick lyssna på ett antal kvinnor som satt och pratade med varandra samtidigt som de slog in presenter i paket. Deltagarna uppmanades att lyssna noga på vad kvinnorna sa, för att sedan kunna besvara frågor om innehållet. Vad de inte fick veta var att medan kvinnorna satt där och pratade skulle en man passerade bakom dem och samtidigt säga ”Jag är en gorilla. Jag är en gorilla. Jag är en gorilla.”
– Efteråt visade det sig att ingen i kontrollgruppen hade hört ”gorillamannen” överhuvudtaget medan samtliga av de autistiska personerna hade uppfattat honom och vad han sa. De kunde dessutom svara korrekt på alla frågor kring innehållet i kvinnornas samtal, berättade Anna Remington.
Det var också genom Nora Choque Olsson som kontakten etablerats med dagens andra föreläsare. Via Skype deltog psykologen Sandra Carolina Fagua Garcia verksam vid Clinica NeuroRehabilitar i Bogota, Colombia som gav en bild av landets behandlingsmöjligheter och hälsovårdssystem inom det neuropsykiatriska området. Nineth Montero Martinez från La Paz i Bolivia beskrev utifrån egna erfarenheter hur det är att vara förälder till ett barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i Bolivia.
– Vi vet ingenting om det här i landet. Det är nya begrepp för oss och vi behöver er hjälp för att få mer kunskap, sa hon.
Psykologer utan gränsers ordförande Maria Idar Wallin bekräftade att psykologisk kunskap är väldigt ojämnt fördelad över världen och att det är just tanken på att sprida kunskap och hjälpa varandra över gränserna som ligger bakom föreningens bildande.
När det gäller neuropsykiatri är flera av föreningens medlemmar kliniskt verksamma inom området.
– I Sverige har vi också kommit längre än många andra länder och det var därför vi valde att ha den globala neuropsykiatrin som tema för detta seminarium.
FAKTA: Konferensen Global neuropsykiatri
På seminariet föreläste bland andra: Anna Remington, Ph D, om kognition och begåvning vid AST, direktlänk på skype psykologen Sandra Carolina Fagua-García om hennes arbete med barn med AST i Colombia.
FAKTA: Psykologer utan gränser
Bildades 2012 med syfte att utbyta kunskap och information om såväl psykologisk forskning som klinisk verksamhet över hela världen. Föreningen är politiskt och ideologiskt oberoende och välkomnar alla intresserade som medlemmar.
Medlemmarna är uppdelade i arbetsgrupper och verkar genom att publicera rapporter, hålla föreläsningar, anordna seminarier och genom konkreta samarbeten med psykologer och annan behandlingspersonal i bland annat Indien och Bolivia.
För mer info: www.psykologerutangranser.se
TEXT
Helene Lumholdt