AKTUELLT. Författaren och psykologen Hédi Fried har under hela sitt yrkesliv arbetat för att motverka främlingsfientlighet och rasism. Som en av överlevarna från Auschwitz kom Hédi Fried till Sverige 1945. Hennes engagemang har tagit sig många olika utryck, inte minst i hennes verksamhet som psykolog. Nu föreslås hon till hedersledamot i Psykologförbundet.
Flyktingströmmarna i Europa är de största på många år och främlingsfientlighet och rasism ökar. Under det senaste året har många psykologer engagerat sig för frågor kring flyktingar och rasism.
I oktober 2015 antog Sveriges Psykologförbunds rådskonferens ett upprop där man bland annat skrev:
”Flyktingkatastrofer är inget nytt i Europas historia. I dag har vi både kunskap och resurser, och därför plikt att hjälpa de behövande. Nu är det dags att agera och hålla fast vid värderingar kring mänskliga rättigheter.”
– I en tid som denna är Hédi Fried ett föredöme för oss psykologer. Hon har fört en outtröttlig kamp för mänskliga värden och arbetat med upplysning kring antisemitism, rasism och främlingsfientlighet, säger Ulrika Sharifi, andre vice ordförande i Psykologförbundet.
”I sitt arbete som psykolog har Hédi Fried arbetat med trauman och även bidragit till att främja social förståelse av trauma. Med sin erfarenhet som grund, och sin psykologiska kunskap, har hon bidragit till ökad förståelse och ökad hälsa. Detta långvariga engagemang för mänskliga rättigheter och i psykologins tjänst gör att Hédi Fried gjort sig synnerligen förtjänt att kallas till hedersledamot i Sveriges Psykologförbund”, skriver förbundsstyrelsen i sin motivering.
Formellt beslut fattas av Psykologförbundets kongress i november.
Läs intervjun med Hédi Fried i Psykologtidningen nr 7 2015: “Vi måste alla säga ifrån när någon yttrar sig rasistiskt”
TEXT
Carin Waldenström