Den 28 februari hade hbtq-nätverket sitt andra möte i Psykologförbundets lokaler i Stockholm. Förutom mingel och idéutbyte var syftet att komma fram till en organisering av nätverket och hur arbetet ska bedrivas framöver.
Stämningen var visionär och engagemanget stort när 25 av hbtq-nätverkets 66 medlemmar träffades för sitt andra möte någonsin. Liksom förra gången bestod deltagarlistan av såväl studenter som yrkesverksamma, representerandes en bredd från klinisk verksamhet till psykologisk forskning. Gemensamt är intresset för hbtq-frågor och viljan att åstadkomma förändring.
Målet för mötet var att ta fram en struktur för det fortsatta arbetet inom nätverket. Diskussionen utmynnade i bildandet av en samordningsgrupp med ansvar för kommunikation, medlemslista och mötesplanering. Efter det formella beslutsfattandet exploderade mötet i kreativt idéarbete i de små arbetsgrupperna som bildades under förra mötet. Dessa utgår från teman som sexologi, transpersoners situation och hbtq-kompetens i grundutbildningen. Av störst allmänt intresse är kanske jobbet att ta fram en lathund för hbtq-inkluderande psykologarbete, där yrkesverksamma ska kunna hämta tips och råd för ett normkritiskt arbetssätt.
På mötet visionerades det också kring kurser, internationella samarbeten och regionala initiativ som nätverket förhoppningsvis kommer att kunna tillhandahålla någon gång i framtiden. Tanken är att nätverket ska kunna fungera både som en kompetensresurs för förbundet och dess medlemmar och ett socialt sammanhang och möjlighet till fortbildning för dem som ingår i nätverket.
Nästa nätverksträff hålls i Malmö i oktober. Förutom att följa upp arbetsgruppernas arbete kommer samordningsgruppen att presentera ett förslag på manifest för nätverket, vad nätverket samlas kring och arbetar för – och det har redan utlovats en avslutande karaokekväll. Både gamla och nya medlemmar välkomnas.
För att läsa mer om nätverket och hur du engagerar dig, gå in under fliken: ”hbtq” på Psykologförbundets hemsida. Boka in 1 augusti, då psykologer tillsammans tar ställning för allas lika värde i Pride-paraden i Stockholm.
TEXT
Siri Helle
psykologstudent, Stockholms universitet och medlem i nätverket