För första gången ska både spelberoende och deras anhöriga delta i en studie med internetbaserad psykologisk behandling för spelproblem.
– Min erfarenhet som kliniker är att relationen till de anhöriga kan ha stor betydelse för behandlingsutfallet, säger psykologen och doktoranden Anders Nilsson vid Karolinska institutet.
Det finns beräkningar som visar att omkring 165 000 personer i Sverige har problem att upphöra med sitt spelande och 260 000 beräknas bo ihop med någon som har allvarliga spelproblem. Ett okontrollerat spelande går inte bara ut över relationerna, arbetet och den fysiska hälsan, de flesta mår också mycket dåligt psykiskt av spelberoendet.
– Det finns forskning som visar att anhöriga drabbas hårt av spelberoende, men också att de anhöriga är den främsta anledningen till att spelberoende söker hjälp, säger doktorand Anders Nilsson.
– Erfarenhetsmässigt vet jag att relationen till anhöriga kan ha stor betydelse även för behandlingsutfallet, men det har inte undersökts vetenskapligt tidigare. Det är det vi nu vill göra.
Att internetbaserad behandling vid spelberoende kan ge goda resultat har tidigare studier visat, bland annat studier av Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet (ex Journal of Consulting and Clinical Psychology, 2008: 76(6); 1090). Men nu ska man för första gången även involvera anhöriga i behandlingen.
– Behandlingen består av 10 moduler med text, filmer och övningar, som deltagarna genomför på egen hand med stöd från en handledare. Stödet ges via mejl och telefon, lite beroende på vad deltagarna föredrar. Vissa övningar är gemensamma för anhöriga och spelare, andra skiljer sig åt, säger Anders Nilsson.
Genom rekrytering via Stödlinjen för spelare och anhöriga, via kontakter och annonser, hoppas forskarna vid Karolinska institutet få med omkring 200 spelare och lika många anhöriga i den nya studien. Rekryteringen kommer att pågår under minst hela 2015.
TEXT
Peter Örn