Enligt ny statistik var antalet sjukfall bland psykologer 136 per 1000 anställda år 2014, vilket är en ökning med 21 procent på två år. Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg fick i Sveriges Radios program Studio Ett den 9 juni förklara ökningen.
– Psykologer får allt mer fokusera på kvantitet i stället för kvalitet i arbetet, och dessutom finns en otydlighet i krav och förväntningar som kan leda till ohälsa, sa Ander Wahlberg bland annat.
I Försäkringskassans senaste statistik över sjukskrivningar i olika yrken framgår att det största antalet sjukfall 2014 återfinns inom vård- och omsorgsyrken. Sett till samtliga yrken var antalet sjukfall 103 per 1000 anställda, och ökningstakten var 9,5 procent mellan 2012 och 2014. Men det finns enskilda yrkesgrupper som sticker ut, och till dessa hör psykologer och socialsekreterare. Dessa uppvisar den största ökningen mellan 2012 och 2014 med 21 procents ökning.
Med 136 sjukfall per 1000 anställda ligger psykologer och socialsekreterare inte högst. Exempelvis har barnskötare, undersköterskor, skötare och vårdare 171 fall per 1000 anställda, och servicearbetare utan krav på gymnasieutbildning har 233 sjukfall per 1000 anställda. Men den stora ökningen av antalet sjukfall bland psykologer fick Sveriges Radios program Studio Ett att den 9 juni bjuda in Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg samt Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, till studion.
Anders Wahlberg lyfte fram bland annat det som kallas new public management som en delförklaring.
– Det innebär att man ska hinna med mer och mer, och psykologer upplever allt oftare att de inte längre kan utföra ett tillräckligt bra arbete. Vår egen arbetsmiljökartläggning visar dessutom att det finns en otydlighet i krav och förväntningar, samtidigt som psykologer befinner sig på en nivå i organisationen där man har ganska små påverkansmöjligheter men med ett stort ansvar, sa Anders Wahlberg, och fortsatte:
– Hamnar man i en situation med höga krav, små kontrollmöjligheter i kombination med bristande stöd, riskerar man att drabbas av psykisk ohälsa.
Anders Wahlberg pekade på att landstingsanställda psykologer ofta mår sämst, medan psykologer som är egenföretagare eller anställda inom den privata sektorn som regel mår bäst.
– Men det vore tragiskt om vi skulle tappa psykologkompetens inom landstinget. I stället måste arbetsgivarna göra mer för att bland annat arbetsmängden ska bli mer rimlig, sa Anders Wahlberg.
Även professor Eva Vingård lyfte fram arbetsgivarnas ansvar.
– De som arbetar med människor kan inte på samma sätt som inom många andra områden utföra sina arbeten om de själva är deprimerade eller mår psykiskt dåligt på annat sätt. Vi vet att ett gott ledarskap, en god kontroll över sitt arbete, rolltydlighet och en balans mellan ansträngning och belöning leder till en god arbetsmiljö. Därför kan inte problemen med höga sjuktal vara en fråga för den enskilde individen, det är en organisationsfråga, sa Eva Vingård.
TEXT
Peter Örn