Det finns bara två metoder för att hjälpa barn som utsätts för våld eller försummelse som har ett vetenskapligt stöd och dessa är ovanliga i Sverige. “När man väljer insats är det viktigt att titta på vilka som har ett vetenskapligt stöd”, säger Lina Leander, projektledare på SBU.
Mellan 3 och 9 procent av alla barn har utsatts för allvarlig fysisk bestraffning och 7–12 procent har bevittnat våld i hemmet. Inom ungdomspsykiatrin och socialtjänsten används i dag en rad olika metoder för att hjälpa dessa barn, allt från samtalsgrupper till manualbaserade program. Nu har Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, för första gången utvärderat den forskning som finns om öppenvårdsinsatser för familjer där barn utsätts för våld och försummelse.
Den granskade forskningen visar att endast två insatser – Project support samt Parent child interaction therapy (PCIT) – har evidens för minskat våld inom familjen och även minskar barns utagerande beteende. Gemensamt för dessa insatser är att det ingår praktisk träning av samspel mellan barn upp till skolåldern och deras föräldrar. Men enligt SBU:s kartläggning är metoderna relativt ovanliga i Sverige.
-De metoder som annars används i Sverige kanske har stöd för andra indikationer. Men det kan vara svårt att värdera det forskningsstöd som finns för olika metoder, säger Lina Leander på SBU.
SBU:s ekonomiska utvärdering visar att behandlingskostnaderna för de två programmen i stort sett är likvärdiga, 75 000–85 000 kronor per hjälpt barn. Siffrorna innefattar kortsiktiga kostnader, inte möjliga besparingar i form av minskade samhällskostnader.
-För Project support finns det utbildning i Sverige och även en svensk manual, vilket det tyvärr inte finns för PCIT-metoden. Den senare är dock en vanlig metod i Norge, säger Lina Leander.
För lite yngre barn har anknytningsbaserade insatser som Attachment and biobehavorial catch-up (ABC) visat sig kunna ge bättre anknytning till vårdnadshavaren. Men den metoden används inte alls i Sverige för närvarande, enligt SBU:s kartläggning.
-Jag har inget svar på varför ABC-metoden inte används i Sverige. Anknytningsbaserade insatser är viktiga för att minska risken för psykisk ohälsa och kamratproblem senare i livet.
I SBU:s rapport finns även ett brukarkapitel, med barns berättelser om sina upplevelser. Berättelserna bygger på tidigare intervjuer med utsatta barn, och återkommande är upplevelser att barnen saknar stöd, att deras upplevelser inte tas på allvar och att vuxna talar förbi barnen.
Läs hela rapporten Öppenvårdsinsatser för familjer där barn utsätts för våld och försummelse. En systematisk översikt och utvärdering inklusive ekonomiska och etiska aspekter.