Depression är nu den sjukdom som globalt sett orsakar mest ohälsa och handikapp. Det enligt WHO, som uppskattar att över 300 miljoner människor lever med en depression. Det är en ökning med mer än 18 procent på tio år.
Det finns ett omedelbart behov bland samtliga länder i världen, såväl utvecklingsländer som industriländer, att skynda på investeringarna gällande hälsovård för psykisk ohälsa, skriver WHO. I de rika länderna, som i genomsnitt satsar 5 procent av hälsobudgeten på psykisk ohälsa, får endast omkring 50 procent av de som drabbas av depressioner en adekvat behandling. I utvecklingsländerna ser det ännu sämre ut, i dessa satsas i genomsnitt under 1 procent av hälsobudgeten på psykisk ohälsa.
De nya siffrorna bör vara en väckarklocka för samtliga länder att tänka om när det handlar om hur man ska se på psykisk ohälsa och vilka resurser som bör avsättas för att behandla den, uppger WHO:s generaldirektör Margaret Chan. En viktig del är att hantera fördomar och diskriminering kring psykisk ohälsa och stigmat som på många håll är förknippat med den.
Förutom det mänskliga lidandet har WHO räknat på vad den omfattande utbredningen av depressioner kostar samhället i pengar och hur lönsamt det vore att få ner ohälsotalet: Varje enskild US-dollar som satsas på att minska depression och ångestsjukdomar ger fyra US-dollar tillbaka till samhället genom ökad hälsa och arbetsförmåga, skriver WHO.
Världshälsoorganisationen har även räknat på vad det kommer att kosta att inte ta tag i problemet, med utgångspunkt från 36 länder (som representerar allt från de fattigaste utvecklingsländerna till de rikaste industriländerna), under åren 2016 till 2030. Den globala kostnaden landar då på en biljon (1 000 000 000 000) US-dollar per år.