Provanställning får inte längre vara ett “defaultvillkor” vid anställningar av psykologer och övriga akademiker inom kommuner och regioner.
Psykologtidningen ringde upp Fredrik Engdahl, förhandlingschef på Psykologförbundet för att ta reda på vad det nya kollektivavtalet innebär i praktiken.
Hur ser det ut för psykologkåren, hör ni talas om arbetsgivare som slentrianmässigt tillämpar provanställningar?

–Det förekommer att arbetsgivare felaktigt fokuserar på att tjänsten har ett prövobehov istället för att se till prövobehovet hos den tilltänkta arbetstagaren. Provanställningen får heller inte användas om arbetsgivaren har ett behov av tillfällig arbetskraft, avsikten måste vara att låta provanställningen övergå i en tillsvidareanställning.
Kommer eventuella arbetsgivare självmant att upphöra med generella provanställningar eller bör fackliga företrädare agera på något sätt?
–Vi utgår ifrån att kommuner och regioner är arbetsgivare som följer gällande kollektivavtal. Det är viktigt att psykologföreningar och förtroendevalda bevakar när arbetsgivare vill provanställa och ser till att det finns prövobehov kopplat till den enskilda psykologen. Frågan om provanställning kan inte bedömas förrän man vet vem som ska anställas. En arbetsgivare har också en skyldighet att underrätta berörd arbetstagarorganisation inom en månad efter det att avtal om provanställning ingåtts.
Vad kan en medlem göra som erbjuds provanställning med motiveringen att alla nyanställda börjar med provanställning?
–Göra arbetsgivaren uppmärksam på att det är ändringar i kollektivavtalet och kontakta psykologföreningen/lokalt förtroendevald och berätta om arbetsgivarens inställning.
Kan du ge ett konkret exempel när det, ur arbetsgivarens perspektiv, är motiverat med en provanställning?
–Det behöver finnas ett enskilt prövobehov till exempel vill arbetsgivare pröva att just den här psykologen verkligen kan arbeta teambaserat, eller kan tillämpa en viss metod.
Gäller den nya regleringen även om arbetsgivaren inte har kollektivavtal?
–Nej, den gäller bara för psykologer anställda i kommuner och regioner.
Finns det några sanktioner kopplade till detta, alltså om en arbetsgivare ändå fortsätter med generella provanställningar?
–Om vi bedömer att arbetsgivaren bryter mot kollektivavtalet så kan vi begära tvisteförhandling med skadeståndsanspråk.
Kan en medlem med framgång hävda att provanställningen i själva verket är en fast anställning, eftersom motivet för provanställningen inte var kopplad till den enskilda arbetstagaren?
–Syftet när man anställer i en provanställning är ju att den ska går över i en tillsvidareanställning. Om vi verkligen kan visa att arbetsgivaren inte har ett prövobehov så räknas anställningen som en tillsvidareanställning.
Text: Lennart Kriisa