KONGRESS 2016. Psykologförbundets styrelse har tagit fram ett förslag till en villkorspolicy för det fackliga arbetet och som ska läggas fram som en proposition vid kongressen.
– Vi vill kunna ta ett mer samlat grepp och, efter en förhoppningsvis ordentlig diskussion, få ett tydligt mandat att arbeta med dessa frågor på ett sätt som är väl förankrat i organisationen, säger Ulrika Sharifi, 2:e vice ordförande i Psykologförbundet.
Under i stort sett hela nuvarande mandatperiod har förbundsstyrelsen arbetat med att få till stånd en mer övergripande villkorspolicy gällande arbetet med psykologers arbetsmiljö, löner och andra villkor. Nu finns ett färdigt förslag. I policyn har förbundet formulerat de principer och visioner som ska vara vägledande i arbetet för att uppnå goda arbetsvillkor och ett utvecklande och hållbart arbetsliv.
– Med utgångspunkt från villkorspolicyn kommer förbundsstyrelsen att arbeta fram ett villkorspolitiskt program som mer konkret och i detalj ska innehålla prioriterade områden och mål, och även utgöra underlag till förbundskansliets arbete utifrån de frågor som är mest aktuella just då, säger Ulrika Sharifi, och fortsätter:
– Det villkorspolitiska programmet ska sedan revideras kontinuerligt utifrån de rapporter FS får från kansliet, våra föreningar och lokala fackliga förtroendemän, rådskonferenser och omvärlden.
Villkorspolicyn ska vara vägledande för Psykologförbundets kontinuerliga arbete på såväl politisk som operationell nivå, och i både det centrala och lokala förbundsarbetet. I policyn lyfts därför även det fackliga inflytandet på lokal nivå fram som en särskild punkt, med en skrivning om att Psykologförbundet ska verka för att fler medlemmar tar på sig olika förtroendeuppdrag. En hög representativitet gör Psykologförbundet legitima och trovärdiga som förbund, skriver förbundet bland annat.
Eftersom arbetet för att motverka all form av diskriminering och osakliga skillnader mellan individer ska prägla förbundsarbetet generellt så har dessa frågor inte samlats under något särskilt avsnitt i förslaget till villkorspolicy. Det har däremot frågan om kompetensutveckling.
– Vi har formulerat policyn med underrubriker i kronologisk ordning, och då är ju kompetensutveckling grunden för att kunna utöva sitt arbete, göra karriär och få en bra lön, säger Ulrika Sharifi.
Skillnader i kompetens inom psykologkåren och mellan enskilda individer måste tydliggöras, skriver förbundsstyrelsen i villkorspolicyn, i syfte att öka både yrkesstatus och lön. Förbundet lyfter fram specialistutbildningen som den huvudsakliga vägen för psykologers kompetensutveckling.
Karriärvägar är en annan viktig punkt i villkorspolicyn. Dessa ska vara tydligt utformade med väldifferentierade ansvarsområden under psykologens hela yrkesliv, och i det ligger även förbundets arbete med att få till fler specialisttjänster. Legitimation för psykoterapeuter, forskning och att psykologer i högre utsträckning anställs på forskartjänster lyfts fram som medel för att skapa fler och bättre karriärsvägar.
– Just nu lägger vi stort fokus i arbetet med karriärvägar, framför allt i fråga om fler specialisttjänster för psykologer. Fler specialisttjänster är något som efterfrågas av både arbetsgivare och psykologer, säger Ulrika Sharifi.
Strategin i lönearbetet bör även i framtiden syfta till att öka lönespridningen, förbättra löneutvecklingen och få till stånd en strukturell uppvärdering av psykologarbetet, liksom till att få bort osakliga löneskillnader mellan könen. Dessutom pekar villkorspolicyn på vikten av att arbetsgivare, som har behov av och utnyttjar psykologers specielistkompetens, även visar det genom högre lön. Det bör även skapas fler lönekategorier inom de kodsystem som tillämpas i olika sektorer.
Arbetsmiljö och anställningsvillkor ingår som två egna punkter i villkorspolicyn. Möjligheten till yrkesmässig och personlig utveckling är viktiga förutsättningar för en bra arbetsmiljö, liksom att motverka otydlighet i yrkesroller och för hög arbetsbelastning.
– Vi har fått in flera motioner som handlar om arbetsmiljön, medlemmar är bekymrade över inte minst stress och hög arbetsbelastning och det finns ett stort önskemål om att vi lägger ner mycket arbete på den här frågan, säger Ulrika Sharifi.
– Vår tanke i FS är att vi ska behandla propositionen om villkorspolicy samtidigt som vi behandlar alla bra motioner som vi fått in gällande arbetsmiljön för att på så sätt få en tydlig viljeyttring från kongressen inför nästa mandatperiod.
Under punkten anställningsvillkor nämns bland annat betydelsen av villkor som främjar utveckling och ansvar, liksom trygghet och flexibilitet. Ulrika Sharifi uppger bland annat psykologassistenternas villkor samt utlandsutbildade psykologers villkor i Sverige som viktiga grupper att bevaka i fråga om anställningsvillkor.
Läs även om förbundsstyrelsens proposition om ny organisation.
TEXT
Peter Örn