TEMA. Självhjälpsböcker är i USA en industri som växer för varje år. Nicole LePera är den som sticker ut mest. Psykologtidningen sökte upp henne och andra psykologer i denna miljardstinna bransch.
Texter: Adrianna Pavlica Illustration: Ida Brogren
Flera hundra kvinnor och ett fåtal män har kommit till Kaufmann Concert Hall i 92NY i New York för att lyssna på psykologen Nicole LePera, PhD. Hon är aktuell med sin tredje självhjälpsbok, How to Be the Love You Seek, och som många ivrigt bläddrar i efter att ha köpt sitt exemplar vid entrén. En kvinna på raden framför har köat i två timmar för att få lyssna på Nicole LePera, som seglat upp som något av en självhjälpsstjärna i USA de senaste åren.
Varje år ges 15 000 självhjälpsböcker ut i landet och den ständigt växande marknaden väntas omsätta 14 miljarder dollar år 2025. Men få författare lyckas sticka ut ur mängden och ta sig genom bruset – och ännu färre är psykologer. Psykologtidningen har svårt att hitta framgångsrika amerikanska psykologer som gjort karriär i självhjälpsbranschen – där finns egentligen bara ett stort namn: Nicole LePera. Tidningen Forbes har till exempel skrivit att 41-åringen »radikalt håller på att förändra branschen kring mental hälsa«.
Vad har LePera gjort för att sticka ut? Och varför lyckas så få psykologer i branschen? Efter nästan tio månaders övertalning får Psykologtidningen 60 minuter med Nicole LePera.
– Jag har verkligen varit på en läkande resa, där jag fick syn på all betingning i mina relationer och i mitt professionella liv och började komma i kontakt med min inre sanning. Under flera decennier var jag inte i kontakt med mina känslor, och när jag på ett personligt plan började leva mer i linje med vem jag är så påverkade det också min professionella framgång, säger hon.
Nicole LePera är väldigt personlig gentemot sina läsare och följare. I de tre böckerna, och på sociala medier, får läsarna ta del av hennes egna svårigheter och viktiga livshändelser. Till exempel skriver Nicole LePera om den komplicerade relationen till sin mamma, sår från barndomen och om hur hon numera lever i en »throuple« med sin fru och en kollega som ofta syns med henne i videosketcher på Instagram. Den personliga erfarenheten har blivit central för många självhjälpsböcker, snarare än ren vetenskap.
– Om min resa ger resonans med din så tror jag att det kan avhjälpa känslan av ensamhet som många känner. Jag älskar vetenskap och det finns mycket av det i mina böcker, men jag tror inte att det finns någon modell eller resa som är »one size fits all«.
Många självhjälpsböcker utlovar tydliga steg till förbättring och framgång, men Nicole LePera betonar för sina läsare – redan i titeln till den första boken, How to Do The Work, att det handlar om just arbete.
– Jag är väldigt empatisk inför mångas vilja att hitta en »quick fix«, den kommer från en instinkt att vilja få slut på vårt lidande så fort som möjligt. Jag har själv varit där och letat efter den där lösningen mot all ångest till exempel. Men det handlar ju inte om att bara göra en sak, utan om att göra nya val och ständigt applicera dem, och att skapa nya vanor.
Nicole LePera utgår från ett holistiskt perspektiv, där både sinne och kropp är viktiga och kontakten mellan dem lyfts fram. Hon har studerat vid Cornell University och the New School for Social Research, samt vid Philadelphia School of Psychoanalysis. I sina böcker inkluderar hon allt ifrån kbt och psykoanalys till mindfulness och den polyvagala teorin.
– Jag ser fler och fler psykologer i USA som vidgar sina vyer. Det kan vara svårt att titta utanför det sätt man är tränad i, men mycket av det jag delar med mig av är min egen research utanför utbildningarna. Jag har alltid strävat efter att pusha gränser och tror att det är nyttigt att gå utanför linjerna för det man lärt sig, även om det är utmanande, säger hon.
Fram till att böckerna tog fart hade Nicole LePera en egen praktik i Philadelphia. När hon påbörjade sin lärandeprocess mot en mer holistisk syn på psykologi, förändrades också en del av hennes klientarbete. Hon berättade om sin egen pågående resa, och kände snart att det inte räckte att träffa personer en och en – på sociala medier fanns det potential att nå fler. På sin Instagram har Nicole LePera i dag 7,6 miljoner följare och hon har där, liksom i sina böcker, delat med sig mycket av sig själv och sitt liv.
Psykologer är traditionellt sett allt annat än personliga – vad har du fått för reaktioner från andra i branschen?
– Jag har som psykolog fått lära mig att man ska hålla igen och knappt ens vara en person i rummet, och jag var med i den första vågen av psykologer som blev mer synliga. På den tiden fanns många åsikter om huruvida det var lämpligt att ha en sådan närvaro på sociala medier, det är som alltid när något är nytt och man kommer och utmanar synen på hur det ska vara, folk frågade sig om det jag gjorde verkligen var okej? Men jag fick stöd från en majoritet av mina kollegor som också hade kämpat med sitt klientarbete, säger Nicole LePera.
Hon menar att mycket läkande arbete sker när man möts som människor.
– Mycket handlar ju om relationer och att återskapa trygghet, och det behövs en ömsesidighet mellan de som möts. Det har skett en rejäl evolution i vårt fält, där fler och fler psykologer är närvarande med sitt arbete på olika sätt, men också som de individer de är.
Via sina böcker och sociala medier har Nicole LePera skapat en slags rörelse av så kallade »self-healers«, som hon nu också samlar i en onlinecommunity. Som betalande medlem får man tillgång till exempelvis forum, workshops, övningar och en månatlig frågestund med Nicole LePera.
– Många av de nya medlemmarna som kommer in är mer intresserade av sammanhanget och sammanhållningen och vill ta del av andras historier och resor, snarare än att bara få »tillgång« till mig. Idén fick jag när jag funderade på vad som skulle kunna göra mest nytta för den största mängden människor.
Nicole LePeras första bok har toppat New York Times prestigefyllda bestseller-lista och den senaste boken How to Be the Love You Seek seglade direkt upp till förstaplatsen i nonfiction, advice/howto/-kategorin. Boken toppar även på Amazon.
Att långt ifrån alla självhjälpsförfattare har en doktorsgrad i psykologi ser inte Nicole LePera som ett problem.
– Den levda erfarenheten kan erbjuda läsarna otrolig visdom, att ha en examen är inte det enda sättet att göra nytta på. När jag delar min personliga resa talar jag inte nödvändigtvis ur ett psykologiskt perspektiv, utan som människa till människa.
Nicole LePera själv har haft nytta av självhjälpsböcker, skrivna av en mängd olika författare med olika utbildning och erfarenheter.
– Jag tycker inte att det ska finnas någon slags »gatekeeping« där bara vissa personer med viss bakgrund har ett värde i att lära ut det mänskliga psyket ur nya perspektiv. Man ska inte stirra sig blind på en persons utbildning, till exempel, utan utforska vilka delar av det den förmedlar som man kan applicera på sitt liv, säger Nicole LePera.
Vad beror det på att relativt få psykologer skriver självhjälpsböcker? Kan psykologernas kunskap bli en barriär, eftersom det känns svårt att koka ner allt till något som en bred allmänhet kan ta till sig?
– Något som jag var tvungen att jobba bort var det akademiska sättet att skriva och tala på, för att kunna förenkla koncept så att de blir tillgängliga för andra som inte har min kunskap, utan att vattna ur teorierna. Så det kan mycket väl vara en barriär för psykologer, säger Nicole LePera.
Hon tror dock att de praktiska hindren, såsom tid, är ännu större. Nicole LePera såg själv inte böcker som en del av sin egen framtid, men fick möjligheten att börja skriva tack vare sin plattform och närvaro online.
– Är man en vanlig kliniker, som jag var i Philadelphia, är det mycket praktiskt som står i vägen, bara att sätta sig in i hur förlagsvärlden fungerar. Men jag tror att det är på väg att förändras. Jag ser fler och fler psykologkollegor skriva mainstream-böcker, och det tror jag är tack vare att psykologer börjar bli mer synliga, på sociala medier eller som talare till exempel. Så vi lär oss inte bara ett språk där vi förenklar på ett sätt som kan vara hjälpsamt, utan ger bokförlag chansen att få upp ögonen för oss.
Hur skulle du beskriva självhjälpsindustrin i USA i dag?
– Jag tror att den är på väg att expandera. Förläggare ser hur fler professionella inom självhjälpsområdet blir hörda, det finns en efterfrågan när det gäller den här typen av information. Det läggs mer resurser på området än för ett eller två decennier sedan.
Nicole LePeras främsta tips till de psykologer som vill skriva böcker är att titta inåt.
– När vi människor, även psykologer, börjar att läka kommer vi i kontakt med vårt autentiska jag, och i den essensen finns möjligheter snarare än hinder. När du gör din egen resa, var uppmärksam på vad som skapar en gnista. Så var det för mig, att jag började förstå att jag hade en passion och ett syfte och att böcker var en del av det. Ta hand om den inre brinnande lågan.
Våra 60 minuter går fort, liksom den knappa timme som Nicole LePera låter sig intervjuas av Pilar Guzmán från Oprah Daily på scenen i New York. Det är första stoppet på turnén och signeringskön slingrar sig genom hela lokalen. Och Nicole LePera har redan fler böcker på gång – men också mycket annat. Självhjälpstrenden är på väg ut på andra plattformar än de klassiska, just nu jobbar Nicole LePera till exempel på att släppa en app.
– Det handlar om en virtuell skola för människor som vill dyka ner i sin utveckling, det är ett livslångt lärande, också för kliniker. Jag fokuserar som alltid på det holistiska perspektivet och hoppas kunna fortsätta hjälpa människor på deras läranderesor. •
Nicole LePeras tips till dig som vill skriva en självhjälpsbok
- Att skriva en bok är ett stort åtagande och innebär mycket blod, svett och tårar, så var säker på att du inte skriver vad andra sagt åt dig att skriva, eller vad du tror att marknaden vill ha, det måste vara drivet av ditt autentiska jag.
- »Rent praktiskt behöver du se det som att du på din researchresa dagligen skriver ner dina tankar, som slutligen kan sammanställas till en bok.«
- »Tänk igenom de logistiska och praktiska åtgärderna du behöver vidta. Om du arbetar kliniskt behöver du organisera om ditt schema, du behöver ge dig själv kreativt utrymme. För mig var det viktigt att ha en dag då jag inte träffade klienter, så att jag fick tre dagar i veckan till det mer kreativa arbetet«.
- »Lär dig acceptera att kreativitet inte är en strömbrytare. En stor del av processen sker när du inte aktivt sitter och skriver, det kan handla om att läsa andras böcker eller att ta hand om sig själv och återhämta sig. Vi behöver lära om oss från hur det är i skolsystemet, där man bara måste få ur sig texter — ta i stället hänsyn till vårt naturliga flöde av kreativitet«.
- »Om du vill bygga en följarskara online, ge dig själv tillåtelse att utforska. Ge det tid. Till en början tyckte jag till exempel att det var en absolut mardröm att stå framför kameran och göra videoinnehåll. Börja med det du känner dig mest bekväm med, sedan kan du göra allt fler obekväma saker.«
Övriga artiklar i detta tema hittar du här.