Fem frågor till psykologen Kristofer Vernmark, som grundade nätverket för digitala psykologer.
Varför denna rusning till nätverket?
–Det är förstås olyckliga omständigheter som driver intresset. Många inom kåren har behövt ha sina första patienter och handledningsgrupper i digitalt format. Vi är nu över 700 medlemmar i vår Facebook-grupp, för en månad sedan var vi 300.
Vad diskuterar ni?
–Mycket handlar om olika lösningar för att träffa patienter och bedriva sin verksamhet på distans. Medlemmarna delar med sig av tips och berättar om hur det ser ut i de regionala och i de privata verksamheterna. För de psykologer som nu tar sina första digitala steg kan det vara särskilt svårt att navigera.
Hur ser du på säkerheten för de tekniska lösningarna?
–Många är tillräckligt säkra. Däremot det beror också på vad du använder den tekniska lösningen till, om det är utbildning, handledning eller behandling. En riktlinje för videolösningar som ska användas i psykologisk behandling är att de ska ha stark autentisering och krypterad överföring.
Tror du coronakrisen ändrar något på sikt för psykologerna?
–Det tror och hoppas jag. Fler får erfarenhet om hur det är att bedriva sin verksamhet på distans och märker att det fungerar alldeles utmärkt. Redan innan coronakrisen fanns ett växande intresse för digitala format. Nu är det upp till oss inom kåren att fortsätta driva utvecklingen framåt och inte bara dras med.
Hur påverkas du själv av coronakrisen?
–Just nu har jag lättare symptom och håller mig hemma. Jag var krasslig några dagar, blev bättre, sedan sämre igen. Men det går bra att jobba hemifrån.
Fakta/Kristofer Vernmark
Affärsområdeschef på Psykologpartners. Startade nätverket för digitala psykologer under 2018. Tillsammans med kollegan Johan Edbacken påbörjar han nu arbetet med att skriva en antologi om digital psykologi med många av psykologauktoriteterna inom fältet som kapitelförfattare.