I en svensk studie ska internet-KBT erbjudas personer som producerar, tittar på och sprider sexuella övergrepp mot barn på internets krypterade nätverk darknet. ”Vi behöver en virtuell klinik även i den miljön”, säger Christoffer Rahm som leder studien. Forskarna tror att många som är aktiva på darknet egentligen vill bryta sina beteenden.
Det finns i dag ingen vetenskapligt beprövad behandlingsmetod för människor som tittar på och sprider dokumenterade sexuella övergrepp mot barn, och som har fastnat i ett beteende de egentligen vill bryta. Nu hoppas forskare vid Karolinska institutet och Karolinska Universitetssjukhuset kunna ändra på det.
– Enligt Europol så finns det runt 700 000 aktiva på darknet varje dygn och i 80 procent av trafiken handlar det om sexuella övergrepp på barn. Det här är ett växande problem och vi behöver hitta strategier för att nå dessa individer. Det här är den första studien i sitt slag, säger psykiatrikern Christoffer Rahm på Institutionen för medicin vid Karolinska institutet och den som leder den nya studien.
Studien lanserades i slutet av mars och målsättningen är att rekrytera drygt 200 personer på darknet. Dessa ska lottas till att antingen genomgå en internetbaserad KBT-behandling baserad på en ny manual kallad Prevent it, till så kallad psykologisk placebo – en samtalskontakt utan psykoterapeutiska inslag – samt till väntelista.
– Manualen är en vidareutveckling av en manual som i dag används för behandling av män som lider av hypersexualitet. Vi har bland annat lagt till delar som handlar om sexuell dragning till barn. Manualen innehåller åtta moduler med åtta filmer, och med psykoedukation och hemövningar som deltagaren löpande ska rapportera tillbaka under den två månader långa behandlingen, säger Christoffer Rahm.
Även för placebogruppen finns en manual och Christoffer Rahm understryker betydelsen av att de resultat som uppnås får en stark vetenskaplig förankring.
– Jag har en, vill jag påstå, sund skepsis till möjligheterna med internet-KBT. Det är en metod som blivit lite trendig. Det är därför viktigt att vi kan avgöra om de resultat vi uppnår är placeboeffekter eller effekter av psykoterapeutiska interventioner.
Deltagarna får vara anonyma och måste ha ett ”pågående beteende” (att man ägnat sig åt det under mer än en halv timma den senaste veckan), och målsättningen är att rekrytera personer över 18 år från hela världen. För att nå ut till målgruppen har forskarna skapat ett användarnamn i de forum på darknet där bilder och filmer sprids, och ska i annonser informera om studien, att Karolinska institutet driver den och om möjligheten att delta. De som väljer att ingå identifierar sig enbart med sina e-postadresser under behandlingen.
Men darknet är en ljusskygg verksamhet, en nätbaserad subkultur där aktörerna som regel vill vara anonyma och lämnade ifred.
– I vissa forum har vi redan kastats ut, i andra får vi vara kvar med vår ”forskningsflagga”. Vi uppträder med respekt och följer forumets regler, och i dagsläget har vi redan fått in ett tiotal anmälningar. Vi kan inte förvänta oss att personer som vill ha hjälp kan söka sig till Stockholm utan vi behöver en virtuell klinik som även finns på darknet, säger Christoffer Rahm.
Behandlingsmanualen Prevent it har utvecklats på kliniken Anova vid Karolinska universitetssjukhuset. Studien ska pågå i 18 månader och görs i samarbete med psykologiprofessorerna Gerhard Andersson och Viktor Kaldo vid Karolinska institutet, samt forskarna Katarina Görts Öberg, Stefan Arver och Charlotte Sparre på Anova. Den är planerad i samarbete med World Childhood Foundation och ECPAT Sverige.