Min dag: Anna Montén psykolog på vuxenhabiliteringen i Växjö

Hur tog du dig till jobbet?
— Med cykel, för vardagsmotionens skull. Habiliteringen ligger på Sigfridsområdet som bär på gamla anor. Här låg tidigare ett mentalsjukhus, med både en mörk och ljus historia. Runt oss är en vacker park. På 1800-talet skulle mentalpatienterna ut, odla potatis och titta på de gröna träden.
Vad står på schemat i dag?
— Innan lunch har jag individuella patientsamtal. Det kan vara personer med autism som kommer för att lära känna sig själva bättre utifrån sin funktionsnedsättning eller unga med rörelsehinder som har frågor inför framtiden.
I eftermiddag håller jag och en kollega insatsen Vardagssamtal. Gruppdeltagarna får lära sig hur kroppsspråk och mimik fungerar, hur de kan inleda ett samtal och vilka frågor de kan ställa efter att de väl sagt: »Hej, läget?«.
Svårast i jobbet?
— I många verksamheter kommer patienten in med ett lidande, får behandling och blir frisk. Här försöker vi värdera vad som är ett gott liv för en viss person, deras funktionsnedsättning går inte över. Det kan vara knepigt. Våra patienter är också mycket olika, inget är strömlinjeformat. Många som arbetar här har gjort det länge, det är svårt att tröttna. Omväxlingen är stor. Det kan vara tillfredställande att göra samma sak tusentals gånger och förfina sitt hantverk, men här hamnar jag tvärtom i nya situationer hela tiden. Jag behöver vara kreativ.
Vad gör du i framtiden?
— Att träffa människor som tänker annorlunda än jag, är bland det roligaste jag vet. Så jag stannar här, skaffar mig mer erfarenhet och formell kompetens.
Namn: Anna Montén.
Ålder: 35 år.
Jobb: Vuxenhabiliteringen i Växjö.
Antal år på arbetsplatsen: 8 år (ända sedan studierna blev klara).
Personerna hon arbetar med: Har autism, rörelsehinder och/eller intellektuell funktionsnedsättning.