Fem frågor till Fredrik Engdahl, Psykologförbundets förhandlingschef, om det så kallade märket för löneökningar, som i år blev 3.4 procent.
1. Vad tycker du om nivån?

–Detta är det tredje största märket i industriavtalets historia, så det måste ses som en lyckad förhandling. Särskilt mot bakgrund av att parterna stod långt ifrån varandra när förhandlingarna startade i slutet av förra året.
2. Var Psykologförbundet inblandade i förhandlingarna på något sätt?
–Inte direkt, eftersom vi inte är part i industriavtalen. Psykologer jobbar i andra branscher där andra kollektivavtal gäller, däremot träffar vi regelbundet andra fackförbund på central nivå i olika nätverk för att diskutera strategiska fackliga frågor så vi har följt förhandlingarna på nära håll.
3. Vad har märket för betydelse för Psykologförbundets medlemmar?
–Våra kollektivavtal inom alla sektorer är tillsvidareavtal där lönen sätts i dialog mellan chef och medarbetare, och de är inte kopplade till märket. Däremot ger märket en generell riktning över hur löneutvecklingen på arbetsmarknaden i stort kommer att bli.
4. På vilket sätt kan en enskild medlem använda märket i sin kommande löneförhandling?
–Det är bra att veta anledningen till att våra avtal inte är kopplade till märket. Vi har haft löneavtal med en av de centrala parterna framförhandlad siffra, men denna visade sig ha en hämmande effekt på både löneutvecklingen och lönespridningen för våra medlemmar. Arbetsgivarna tenderade då att varken analysera lönenivåer, lönelägen eller lönerelationer inom och mellan olika arbeten hos sig och konkurrerande arbetsgivare. Över tid kan vi se att våra löneavtal som bygger på dialogmodellen har gett en högre löneutveckling än märket.
5. Säg att en medlem får ett påslag lägre än märket, vad ger du den medlemmen för råd?
–Lönen sätts i dialog mellan chef och medarbetare och ska bygga på lönekriterier utifrån verksamhetsmålen som ska vara kända i verksamheten. Lönesättande chef ska vara insatt i medarbetarnas arbete och ha kunskap och mandat att sätta lön utifrån resultat och bidrag till verksamhetsnyttan. Lönen tillåts vara individuell och differentierad, det vill säga kan bli ett högt eller ett lågt påslag, men som medlem ska du ges information om varför du får en viss lön och vad du behöver göra för att förändra den.
Fotnot: Förhandlingarna mellan industrins parter gav ett tvåårigt avtal. Avtalen ger ett värde på 3,4 procent den 1 april 2025 och 3,0 procent den 1 april 2026. De nya avtalen gäller från den 1 april 2025 till och med den 31 mars 2027.
Text: Lennart Kriisa