Välfärden går en oviss framtid till mötes. Minskade födslotal och på samma gång ökande andel äldre befolkning gör att allt från förskola till äldreomsorg, och olika delar inom hälso- och sjukvården kommer att behöva ställa om. Redan nu är en annan omställning här. Både regioner, kommuner och privata företag kämpar med sin ekonomi och några av dem har valt att varsla personal, däribland psykologer. Detta är så klart oroligt och svårt för er som drabbas, och det är också en situation som ställer stora krav på oss som fackförbund.
Våra fackligt förtroendevalda behöver förstå och hantera vad varsel och uppsägningar kräver i form av kontakt med oroliga och frustrerade medlemmar, förhandlingar med arbetsgivare och generellt ett ökat tryck på de förtroendevaldas tid och engagemang.
Även för Psykologförbundet centralt kräver det en omprioritering av resurserna så att vårt kansli kan ge de fackligt förtroendevalda det stöd de behöver i form av rådgivning, förhandlingsstöd, kommunikationsinsatser och annat.
En förutsättning för att vi ska nå framgång och kunna erbjuda medlemmar bra service, inte minst när arbetsmarknaden svajar, är att ett flertal psykologer väljer att ta ett förtroendeuppdrag inom förbundet. Våra psykologföreningar är helt beroende av att fler bär stafettpinnen under en period – och ju fler som gör det i till exempel en region, desto större möjlighet till inflytande får vi, och förutsättningarna för att det fackliga arbetet då blir både roligare och mer framgångsrikt, ökar.
Det finns annat du kan göra som medlem; delta aktivt när för kåren viktiga frågor diskuteras på din arbetsplats, visa kollegor som väljer att ägna en del av sin arbetstid (och inte sällan en del av sin fritid) åt fackligt arbete, delta vid psykologföreningens årsmöte med mera.
Självklart är inte alla alltid positiva till allt som görs i förbundet – och även då kan du bidra, genom att höra av dig och möjliggöra för oss som är förtroendevalda att ta synpunkterna till oss och använda som underlag för förbättring.