DEBATT. Det är inte bara våra karriärer som står på spel, utan även den svenska välfärden, skriver psykologstudenterna på Linköpings universitet, om regionernas besparingar.
Examensdagen den 6 juni 2024 närmar sig med stormsteg. Som psykologstudenter vid Linköpings universitet står vi inför en oroande verklighet. Nyexaminerade psykologer, redo att bidra med vår nyvunna expertis, möter nu en arbetsmarknad präglad av anställningsstopp och ekonomiska besparingar som inte bara försämrar vår framtida anställningstrygghet utan också den psykiska vårdens kvalitet. Vi vill lyfta en viktig aspekt som lätt glöms bort i de ekonomiska kalkylerna – långsiktighet.
Efter fem års utbildning behöver nyexaminerade psykologer genomföra ytterligare ett års utbildningstjänst (PTP) för att erhålla den legitimation som krävs för yrkesutövningen. Region Östergötland har inte kunnat ge besked om hur anställningsstoppet påverkar dessa viktiga tjänster. PTP har till skillnad från läkares och sjuksköterskors motsvarande utbildningstjänster inte omfattats av något undantag. Inga PTP-tjänster har utlysts, och kontaktade enhetschefer nekar till möjligheten. Läget känns för oss Linköpingsstudenter hopplöst. PTP:n är den tröskel vi nu står inför för att kunna utöva vårt yrke och uppfylla vårt syfte med vår långa utbildning – att hjälpa människor som lider. Det vore oerhört oansvarigt att förhindra kompetensen att komma ut i regionerna, där den så väl behövs, för att på kort sikt spara pengar.
Priset för denna utveckling är högt. Vår utbildning och kompetens är en investering – av samhället, universiteten och oss själva. Att inte använda denna resurs på ett effektivt sätt kan ifrågasättas utifrån såväl ekonomiska som etiska perspektiv. Vi sistaårsstudenter känner oss oönskade och osäkra på vår professionella framtid. Situationen skapar en kedjereaktion där färre psykologer i systemet leder till längre väntetider och ökad belastning på befintlig vårdpersonal. Varje psykolog som går arbetslös är en förlorad möjlighet att förbättra hälsan för tusentals svenskar. Resultatet är en vård som inte kan upprätthålla kvalitet eller effektivitet, i en psykiatri som redan är hårt belastad och när psykisk ohälsa är ett utbrett problem. Dessutom ökar den personliga stressen för varje enskild psykologstudent, som gjort stora tidsmässiga och ekonomiska uppoffringar för att erhålla denna kompetens, när möjligheten till PTP går förlorad.
Vi, som framtidens psykologer, uppmanar därför regionerna att se över dessa kortfristiga besparingar inom hälso- och sjukvård. Vi behöver en strategi som säkerställer rekrytering av psykologer, vilket inte bara gynnar patienterna utan även skapar en hållbar och robust psykologkår.
Vi står bakom såväl Värmlands Psykologförenings som psykologstudenterna vid Karlstads universitets öppna brev och deras uppmaningar till hälso- och sjukvårdsledningarna. Det är avgörande att vi skapar en dialog och öppnar för samarbeten som tar tillvara psykologernas kompetens för att säkra en framtid där psykisk hälsa värderas och prioriteras.
Det är inte bara våra karriärer som står på spel, utan även den svenska välfärden. Låt oss inte undervärdera den psykiska hälsovårdens betydelse eller de människor som är utbildade för att upprätthålla den.
Vi vill uppmana till följande handlingspunkter:
- Involvera och rådfråga yrkesverksamma psykologer i förändringsprocesser som rör psykologisk vård
- Möjliggör snarast rekrytering av PTP-psykologer i Region Östergötland
- Återanställ psykologer när det uppstår vakanser i verksamheterna
Psykologstudenterna vid Linköpings universitet, termin 10
Läs mer: “Regioner saboterar statens satsningar på psykvården”