Min dag: Johan Karlsson, psykolog, filmgranskare och utredare vid Mediemyndigheten.
Kollar du på film hela dagarna eller?
— Tre dagar i veckan är jag filmgranskare. Då tittar jag på två, tre långfilmer, samt några trailers under en dag. Jag ser all slags film och får inte välja. Vissa filmer tittar jag på i Filmhusets biograf, andra kollar jag på i biorummet på myndigheten. Min uppgift är att bedöma om filmen kan skada barns välbefinnande, jag tar däremot inte hänsyn till den konstnärliga kvaliteten. Det är ju för att jag är psykolog, och inte filmvetare.
På vilket sätt har du nytta av att du är psykolog?
— Jag är expert på barn och hur de påverkas av rörlig bild, och jag har kunskap om barns kognitiva och emotionella utveckling. Om det är en film som jag har sett fram emot brukar jag hoppas att jag inte ska behöva granska den, det förtar ju lite av upplevelsen.
Vad får din puls att öka?
— En hotfull scen som riskerar att övergå till att bli våldsam. Vi är alltid två filmgranskare som ser samma film och som tillsammans beslutar om åldersgränsen. Om vi är oense, tar vi in en tredje granskare och då gäller majoritetsprincipen.
Vilken är den obehagligaste film du har sett?
— Zone of interest, som jag såg ganska nyligen, var väldigt obehaglig. Men det läskiga händer i ögonvrån eller utanför bild, så därför fick den åldersgränsen elva år.
Dagens höjdpunkt?
— Att kika på körlistan – vilka filmer ska jag titta på i dag? Många undrar om jag äter popcorn på jobbet, men det är en yrkeshemlighet.
Fakta/ Johan Karlsson
Ålder: 46 år.
Arbetsplats: Filmgranskare och utredare vid Mediemyndigheten, där jag jobbar med att sätta åldersgränser för filmer.
Bästa film: Mitt go to-svar brukar vara Stanley Kubricks År 2001 — ett rymdäventyr. Jag såg om den för några månader sedan, och då tänkte jag: »Är det här verkligen världens bästa film?« Svårt att säga, men helt klart är den bra. American honey är också en favorit.
Text: Anna Wahlgren