Ständigt pågår terapeutens tankar inne i terapirummet.
Nu finns de nedtecknade i en bok av psykologerna Isabel Petrini och Niklas Möller.
–Målet är att väcka reflektioner, säger Niklas Möller under presentationen av boken.
Text: Lennart Kriisa
Boken ”Terapi pågår” har varit en lång process. Två år tog den att skriva och på förlaget har den kallats för ”In treatment”-boken.
–Den här boken är unik, jag har letat men inte hittat någon förlaga, berättar Marie Söderberg, förläggare på Natur & Kultur, när boken presenteras på Gamla Stans bokhandel i Stockholm.
Isabel Petrini och Niklas Möller berättar från scenen om hur de försökt skriva facklitteratur i skönlitterär form, där terapeutens tankar blir synliggjorda.
–Du har en roll, en teori och är samtidigt en pågående människa. Som terapeut behöver du förhålla dig till dessa delar, och utforska vad som är hjälpsamt för klienten, säger Isabel Petrini.
Båda beskriver hur klienternas berättelser kan bli tunga att bära.
–Men ändå, att vara psykolog ger men än det tar, säger Isabel Petrini och får medhåll av Niklas Möller.
Deras berättelser är självutlämnande, vem som har skrivit vad får läsaren inte veta.
I boken beskriver de terapeutens strävan med olika metaforer, som att ”lysa med ficklampan åt ett håll som blir hjälpsamt, som väcker nyfikenhet”.
Men ibland kör de fast och behöver hitta en ny väg framåt.
På en sida står det:
”Märker hur jag försöker förklara och förklara. Plötsligt så upptagen av mina egna tankar. Ser det, ändå hjälplös. Skymmer dig, hör knappt. Obehag. Känner i mage och bröst. Försöker komma undan. Rädd att göra fel.”
Vad är det jag ska acceptera, säger han? Att han är död? Nej, jag accepterar inte det. Varför skulle jag göra det? Han är ju mitt barn.