KOMMENTAR. Kristina Taylor, ordförande för Psykologförbundet, och Fredrik Engdahl, förhandlingschef, kommenterar Psykologtidningens artiklar om Mindler och menar att dessa inte ger en korrekt bild av förbundets fackliga stöd till medlemmar.
För Psykologförbundet är det självklart att det ska finnas kollektivavtal på arbetsplatser, liksom att aktivt verka för att arbetsgivare ska teckna kollektivavtal med förbundet. Därför är det bra att Psykologtidningen nu uppmärksammar privatägda psykologföretag som inte har kollektivavtal – och hur detta påverkar arbetsmiljön och anställningstryggheten hos psykologerna där (»Mullret inifrån Mindler«, nr 7 2023, »Fackförbundens agerande blir avgörande«, nr 8 2023). Lite olyckligt bara att Psykologförbundet framstår som passivt i denna fråga. Det stämmer inte.
Kollektivavtal, som är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivarorganisation och en facklig organisation, utgör en grundbult i den svenska modellen på arbetsmarknaden. Avtalet reglerar allmänna anställningsvillkor och lön, övertid, ledigheter, arbetstider, tjänstepension, försäkringar med mera. Avtalet skapar trygghet och inflytande för anställda, som att till exempel kunna bilda en facklig förening. Men kollektivavtal gagnar även arbetsgivaren. För arbetsgivaren innebär kollektivavtal stabilitet, färre konflikter och medarbetare som känner sig trygga och därmed vågar ta egna initiativ och ansvar, vilket gagnar såväl individen som verksamheten. För arbetsgivaren kan kollektivavtal även göra dem mer attraktiva för arbetssökande. Med andra ord: alla parter tjänar på kollektivavtal.
Under de senaste åren har det på arbetsmarknaden vuxit fram en rad privata vårdföretag, och därmed har även antalet anställda psykologer inom dessa verksamheter ökat. Även om dessa psykologer utgör en liten del av förbundets totala medlemsgrupp är de i dag överrepresenterade bland medlemmar som kontaktar våra ombudsmän. Deras frågor rör bland annat otrygga anställningsvillkor, oklara löneprocesser och lön som inte har utbetalas på rätt sätt. Frågor som är direkt kopplade till att arbetsgivaren inte har kollektivavtal – och som hade kunnat undvikas om det fanns ett.
Då arbetsmarknaden för våra medlemmar förändras är det självklart att vi som förbund behöver följa med i utvecklingen och hitta arbetsformer som kan möta medlemmarnas behov och efterfrågan. Vi arbetar kontinuerligt med att kartlägga och följa upp privata arbetsgivare som saknar kollektivavtal. Vi erbjuder medlemmar stöd, rådgivning, bistår med facklig utbildning och hjälper till att ta fram strategier för att få arbetsgivaren att teckna kollektivavtal – och stöttar dem som vill bilda en psykologförening på arbetsplatsen.
Grunden för allt fackligt arbete är att det finns förtroendevalda medlemmar för olika uppdrag. Utan lokalfackligt engagemang är det svårt, för att inte säga omöjligt, att åstadkomma förändringar på enskilda arbetsplatser. Detta innebär inte att ansvaret för fackligt förändringsarbete läggs på enskilda psykologer. Såväl förbundet centralt som förbundets psykologföreningar erbjuder ett sammanhang, återkommande mötesforum, tillgång till fackliga utbildningar, rådgivning och material – och dessutom möjligheten att vara med och påverka och utveckla det fackliga arbetet.
Fredrik Engdahl,
förhandlingschef, Psykologförbundet