Fem frågor till Ida Flink, psykolog och medförfattare till boken Vulvodyni.
1 Varför har du skrivit den här boken?
-Kunskapen om vulvodyni är skamligt eftersatt. I min forskning har jag upprepade gånger slagits av hur många luckor det finns, och samma sak gäller inom vården. Många kvinnor saknar en korrekt diagnos, och har fått helt felaktiga – ibland rent av skadliga – råd och tips från vården. I den här boken utgår vi från vad man just nu vet om vulvodyni, som i mångt och mycket påminner om andra långvariga smärttillstånd, och paketerar det så att det ska vara greppbart och hjälpsamt för den drabbade.
2 Vulvodyni är ett smärttillstånd, vad har det med psykologi att göra?
-Psykologiska faktorer är centrala vid alla typer av långvarig smärta. Katastroftankar, generaliserat undvikande, ångest och nedstämdhet både påverkar och påverkas av hur vi uppfattar och hanterar smärta. Vid vulvodyni finns även en relationell aspekt, då smärtan många uppstår i relation till en partner, och där spelar psykologiska faktorer och kommunikation en viktig roll.
3 Varför bör psykologer läsa den här boken?
-Det finns inte en självklar väg in i vården för kvinnor med vulvodyni, och det betyder att kunskapen behöver finnas på olika nivåer. För många är primärvården den första vårdinstansen, och att psykologer som verkar där har kunskap med vulvodyni är grundläggande. Det finns ingen medicinsk behandling som har tydlig evidens vid vulvodyni, istället rekommenderas ett multimodalt förhållningssätt, i likhet med andra långvariga smärttillstånd. Psykologiska metoder, främst kbt, är en huvudsaklig komponent.
4 Men det är också en självhjälpsbok?
-Ja, vi har ramat in det som en självhjälpsbok, men tänker att den kan vara minst lika hjälpsam för personer som arbetar inom vården. Kunskapen och råden är desamma, och vi har grundat dem på de nyutgivna nationella riktlinjerna för diagnostik och behandling av vulvodyni. De första sådana riktlinjer som getts ut i Sverige – det är ett viktigt steg framåt.
5 Varför byta namn från vestibulit till vulvodyni?
Vestibulit indikerar att det finns en pågående infektion eller inflammation (-it på slutet av ordet), vilket inte är fallet. Vulvodyni är en uteslutningsdiagnos, vilket betyder att genitala infektioner, som urinvägsinfektion eller svamp, inte orsakar smärtan. Begreppet ändrades redan 2015, men det har tagit tid att få genomslag.
Faktaruta/ Ida Flink
Yrke: Docent och psykolog på Örebro universitet
Bakgrund: Forskar om psykologiska aspekter av smärta, med ett särskilt intresse för smärttillstånd som främst drabbar kvinnor. Hon studerar bland annat kbt vid vulvodyni och hur behandlingarna kan förbättras. Har nyligen varit med och sammanställt en SBU-rapport om diagnostik och behandling vid vulvodyni, samt framtagande av Socialstyrelsens riktlinjer för diagnostik och behandling.
Fotnot: Boken ges ut 2 juni. Författare är Ida Flink, psykologen Linnea Engman samt överläkaren Nina Bohm-Stahrke.