Psykologförbundet föreslår i Dagens Medicin den 8 mars sju konkreta åtgärder för att stärka tillgången på psykologisk behandling och ge patienter som lider av psykisk ohälsa rätt vård:
1 Stärk förutsättningarna i primärvården. Psykologisk
kompetens måste ingå i primärvårdens grunduppdrag.
2 Säkerställ tillgången på specialistbehöriga psykologer.
Staten måste säkra tillgången på specialistpsykologer, vilket
kräver offentlig reglering av psykologernas specialistutbildning.
3 Säkerställ psykologisk kunskap på strukturell ledningsnivå i vården. Inför psykologiskt ledningsansvarig, PLA, i primärvården och specialistvården.
4 Ändra praxis kring undersökning. I dag är praxis att inledande undersökning av en patient alltid görs av läkare. Patienter med symtom på psykisk ohälsa bör på likvärdigt sätt kunna få inledande undersökning av psykolog.
5 Stärk arbetsmiljön inom den specialiserade psykiatrin. För att säkra patienternas tillgång till rätt kompetens måste arbetsmiljöbrister åtgärdas.
6 Inför behandlingsneutrala ersättningssystem. Ersättnings- och upphandlingssystem i sjukvården måste premiera likvärdig, effektiv och evidensbaserad vård som de facto svarar mot patienternas fysiska och psykiska behov.
7 Inför tillitsbaserad styrning. Psykologer är skyldiga att jobba i enlighet med tillämplig lagstiftning, etiska riktlinjer och evidensbaserad praktik. Dagens styrning försvårar detta.
För att nå framgång behöver vi jobba långsiktigt med påverkansarbete i kontakter med politiker, myndigheter, media och andra aktörer, på såväl nationell som regions- och kommunnivå. Förbundsstyrelsen hoppas att ovanstående budskap – liksom den förbundspolitiska inriktning vi lägger fram till kongressen – ska kännas relevanta för medlemmar och föreningar att tillämpa i sina sammanhang. Då kan vi bli ett strategiskt förbund som flyttar fram positionerna för psykologkåren!