Skamfyllda och med en stark upptagenhet av sex. Så kan många av patienterna på mottagningen Anova i Stockholm beskrivas, vilket ger öppningar för behandlarna.
– Det är lättare att berätta om sexmissbruk än om dragning mot barn, säger psykologen Robert Adebahr.
Text: Hanna Nolin
Vi möts vid receptionsdisken på Anova, längs väggarna står grå och svarta fåtöljer, i ett av hörnen hänger en konstinstallation av glasspermier. Anova är en multidisciplinär verksamhet för medicinsk utredning och behandling. Tre mottagningar ryms inom samma verksamhet: Andrologi (undersökning och behandling av störningar i mannens fortplantningsorgan), Sexualmedicin (utredning och behandling av sexuella problem) och Transmedicin (utredning av könsinkongruens och behandling av könsdysfori). Det finns en tanke med det, många tillstånd behöver ett tvärprofessionellt omhändertagande.
Att mottagningen har blandade uppdrag gör också att ingen i väntrummet kan
veta om personen söker vård för sexuell avvikelse eller fertilitetsproblem. För många har det tagit lång tid att våga komma hit. Skammen är ofta stark. Några berättar att de inte kunnat sova natten innan besöket, andra tittar ned i golvet under de första samtalen och en del har svårt att få fram orden.
– Det här kan vara första gången de berättar om sina problem. Vi börjar med att berätta vad det är vi arbetar med så att personen vet att man kan prata om svåra saker, säger Roberth Adebahr, som också är doktorand vid Umeå universitet.
Han visar runt på mottagningen, där ett tiotal samtalsrum ligger på rad i en ljus korridor.
År 2006 tillsatte regeringen projektpengar för att mottagningen skulle satsa på att arbeta förebyggande mot sexuellt våld genom att erbjuda vård till personer med riskfyllt sexuellt beteende och att undersöka och analysera riskfaktorer för sexuellt våld och sexuella övergrepp. Mycket av arbetet handlade just om hur man kan sänka tröskeln för dessa personer att komma i kontakt med vården förklarar Roberth Adebahr och öppnar dörren till ett konferensrum där vi sätter oss vid ett ovalt bord.
Katarina Görts Öberg, leg psykolog, kbt-terapeut och sektionschef på Anova deltar i intervjun på telefon, en förkylning tvingar henne att jobba hemifrån. Hon berättar om ett projekt i Tyskland (Prevention project dunkelfeld) som blivit en förebild. Där hade en hjälptelefon varit framgångsrik. Till den kunde personer som kände oro för sin sexualitet riktad mot barn ringa anonymt och slussas vidare till behandling. År 2011 påbörjades projektet med att utveckla hjälptelefonen Preventell i Sverige.
– Dit kan du ringa anonymt och prata med psykologer och sjuksköterskor om det som oroar kring sexualiteten, säger Katarina Görts Öberg.
I Tyskland får klienterna vara anonyma även under själva behandlingen, i Sverige uppges personnumret.
– Tyskarna trodde inte att det skulle gå om de inte fick vara anonyma. Men det har gått bra, i Sverige har vi kanske en annan tilltro till vården. Hälften av de som ringer söker sig vidare till behandling, säger hon.
Efter att i tio år ha drivit telefonlinjen på projektbasis har den i år blivit permanent. Anova vill få fler att ringa, nu är det främst män i åldersspannet 35-45 år. Teamet satsar på att nå de yngre, bland annat planeras en chatt-funktion. Man vill även försöka hitta sätt att nå kvinnor, nittio procent av de som hör av sig till Preventell är män.
– Statistiskt sett är det fler män som har ett sexuellt intresse för barn men det finns även kvinnor som har denna problematik, säger Katarina Görts Öberg.
En del som ringer är rädda för fantasierna och oroliga för att de ska leva ut dem. Andra har blivit påkomna med olagliga beteenden som att blotta sig eller titta på övergreppsmaterial (juridisk benämning är barnpornografibrott), eller så har en polisutredning inletts.
Några har även ringt efter att de blivit avslöjade av det som kallas »Dumpen«, en nätsida som bland annat drivs av före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg. Deras verksamhet går ut på att genom nätfiske avslöja personer med sexuellt intresse för barn. När den så kallade »gäddan« dyker upp för att träffa vad de tror är ett barn, då kliver företrädare för »Dumpen« fram och förklarar att de kommer att hängas ut med skärmdumpar på sajten. Arbetsgivare och partners kommer också att informeras. »Dumpen« uppmanar samtidigt den avslöjade att vända sig till Preventell.
Vad tycker du om det?
– Vi kommenterar ogärna annan verksamhet. Det finns de som sökt sig hit efter att ha blivit avslöjade där men jag vet inte om de är fler som söker sig hit nu på grund av »Dumpen«, än när de inte fanns, säger Katarina Görts Öberg.
Få grupper är så illa omtyckta som personer som har tändningsmönster mot barn. Hur är det att arbeta med detta?
– Det är ett komplext område som väcker reaktioner i samhället. Det kan man förstå eftersom sexuellt intresse för barn är associerat med allvarliga brott. Samtidigt möts vi av positiva reaktioner när man får veta att det finns möjlighet till vård. Man måste komma ihåg att det är personer som själva vill få behandling. Vi vill minska risken för att de ska begå brott men också minska lidandet de själva känner, säger Robert Adebahr.
Skulle det uppstå misstanke om att barn riskerar att fara illa anmäls detta enligt lag till socialtjänsten. Sexualbrott mot barn kan anmälas till polisen. Anova kan även sammankalla ett etiskt råd med personer med juridisk och psykiatrisk expertis där etiska och juridiska aspekter diskuteras.
Det händer att patienten avbryter behandlingen.
– En del mår väldigt dåligt. Skammen över en avvikande sexualitet kan ha lett till att man isolerat sig. Ensamhetsproblematik är vanligt. En del av behandlingen, exempelvis beteendeaktivering, kan bli för påfrestande och patienter avbryter i förtid. Det är dock inte ovanligt att patienten hör av sig igen för förnyad kontakt, säger Roberth Adebahr.
En riskfaktor för sexuellt våld är stark upptagenhet av sex. Det kan yttra sig som att personen ägnar timmar åt att sexchatta eller titta på porr, trots att man upplever ett lidande av det eller att det orsakar problem. Från forskningen vet man att hög sexuell upptagenhet och sexuella avvikelser ofta förekommer tillsammans. Det är ett av skälen till att Anova erbjuder vård för olika typer av sexuella riskbeteenden.
Och det är ofta utifrån problem med tvångsmässig upptagenhet kring sex som klienter tar kontakt med Anova. Det är först en bit in i bedömningsfasen som det kan komma fram att de även har sexuellt avvikande intressen.
– Det är lättare att berätta om problem som sexmissbruk än att du känner dragning mot barn. Bredden för vad man kan söka för sänker tröskeln för att komma hit, säger Roberth Adebahr och hejar på Josephine Savard, specialistläkare i psykiatri som ansluter till intervjun.
Bland patientgrupperna är det vanligt med hög psykiatrisk samsjuklighet, exempelvis ångest, depression och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism och adhd.
– Diagnoserna överlappar oftast varandra och det är viktigt med psykiatrisk bedömning. Många lider av depression och har hög självmordsrisk så medicinering kan behövas, säger Josephine Savard.
När det gäller målet att höja kompetens inom vården satsas nu på en webbutbildning om vilka riskfaktorerna är för att utöva sexuellt våld. Utbildningen kommer vara tillgänglig via Karolinska för primärvård och psykiatri nationellt. I webbutbildningen tipsas bland annat om frågor som är bra att ställa för att fånga upp personer med sexuellt riskbeteende, exempelvis: »Är det något som du känner oro kring när det gäller dina sexuella beteenden?« eller »Har någon i din närhet uttryckt oro?«
– Det är begripligt att man tvekar inför att ställa frågor om man är osäker på hur man ska hantera svaren. Men om det framkommer att om en patient inom psykiatri eller primärvård har den här typen av svårigheter kan man remittera till oss, be patienten ringa Preventell eller själv ringa dit för att få guidning, säger Roberth Adebahr.
Det tredje benet, förutom bred mottagning och en hjälplinje, är forskning. Just nu rekryteras deltagare till tre olika behandlingsstudier. Robert Adebahr reser sig och går bort till den stora whiteboarden för att skissa upp de olika forskningsprojekten.
– Den forskning vi kan bedriva involverar personer som söker vård frivilligt, en grupp som det inte forskats så mycket på. Det är en viktig grupp att lära sig mer om för att få en djupare förståelse för riskfaktorer för sexuellt våld, fortsätter han.
Gruppen som söker hit är heterogen och skiljer sig åt avseende risk för att begå övergrepp. Behandlingen individanpassas och sker i form av kbt och/eller läkemedel. Personer med hög risk kan behöva mer intensiv och längre kontakt. kbt-behandlingen är tidsbegränsad och bygger på patientens aktiva deltagande med hemuppgifter och övningar. Fokus är på ett eller flera avgränsade problem och inriktar sig på nuet och framtiden mer än det förflutna.
Vid sexuellt drivna högriskbeteenden kan testosteronsänkande preparat vara ett rimligt alternativ för att få ned sexuell lust/sexuellt driv. Patienter efterfrågar ibland detta själva.
– Medicinering kan vara en förutsättning. Sexualiteten får vila för att kunna arbeta mot beteendeförändring, säger Josephine Savard.
Övergripande mål är att patienterna ska kunna kontrollera sina beteenden för att minska risken för sexuellt våld, minska lidandet som är förenat med att ha en oönskad sexualitet och stärka upp sunda delar av sexualiteten. Många av patienterna med sexuellt intresse för barn har använt eller använder så kallat övergreppsmaterial.
Syftet med behandlingen är att patienterna ska få kontroll över det oönskade beteendet så att det upphör. I behandlingen kartläggs tankar, känslor och beteenden och hur de påverkar varandra med särskilt fokus på hur de är förknippade med sexuellt problembeteende. Under samtalet kartläggs också vilka sexuella tankar och beteenden som är problematiska för att sedan aktivt förändra och få kontroll över dessa. I behandlingen ökar patientens förståelse för beteendets funktion vilket i sin tur ökar möjligheten att kontrollera de oönskade handlingarna.
– Många gånger är sexuella problembeteenden inte enbart luststyrda utan fungerar som ett sätt att hantera negativa känslor, som en flykt undan en tråkig vardag eller för att söka spänning och kickar. Vi jobbar då med att utveckla nya sätt att hantera negativa känslotillstånd och svårigheter i livet. Patienten ska också öka de beteenden som skyddar hen från att begå oönskade handlingar, säger Roberth Adebahr.
Patienterna som kommer till Anova har en stark motivation. Tilltron till att det ska kunna ske en förändring kan dock svikta under själva behandlingstiden. Men när den där patienten som haft låg tilltro till att kunna bryta sitt eget oönskade beteende uppnår en förändring känns det extra bra att gå till jobbet förklarar Roberth Adebahr.
– Då har vi inte bara minskat risken för att andra ska bli utsatta utan även ökat personens känsla av kontroll och välmående. Man jobbar för många här, för patienten men också för anhöriga och presumtiva offer. Här kan man verkligen göra skillnad.
Läs mer: Nya strategier för att minska återfallsrisken
Tre pågående studier som Anova rekryterar till
- En randomiserad kontrollerad studie som jämför effekten av läkemedelsbehandling och psykologisk behandling vid oönskad sexuell dragning till barn. Projektet avser att rekrytera 111 hjälpsökande män. I studien ingår även djupintervjuer med anhöriga.
- Studie om sexuella avvikelser. Studien syftar till att öka kunskapen om bland annat exhibitionism och, voyeurism och följa riskfaktorer för sexuellt våld över tid. Projektet avser att rekrytera 160 personer med sexuella avvikelser och friska kontroller. I studien ingår också djupintervjuer.
- En randomiserad kontrollerad studie som ska jämföra effekten av två olika läkemedel vid tvångsmässig sexuell beteendestörning. Projektet ska rekrytera 80 deltagare.
Här kan deltagare ansöka om att vara med.
Hjälplinjen vid oönskad sexualitet
Preventell är en nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet och som känner oro för sexuella tankar och handlingar. Även anhöriga och vårdpersonal som har frågor om sexuellt problembeteende, är välkomna att ringa.
Mellan tre och sex procent av befolkningen uppskattas ha svårkontrollerade sexuella impulser, i folkmun kallas det sexmissbruk, inom vården tvångsmässig sexuell beteendestörning. Till Anova kommer även personer som har parafila störningar som sexuell dragning till barn, exhibitionism, voyeurism, frotteurism (»gnida sig« mot icke-samtyckande personer) och sexuellt intresse för att tvinga/orsaka lidande.