• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Psykologtidningen

Sveriges Psykologförbund

  • Hem
  • Artiklar
    • Aktuellt
    • Debatt
    • Fackligt
    • Forskning & konferensrapporter
    • Nytt i Tryck
  • Arkiv
    • Arkiv Psykologtidningen 2010 – 2023
    • Arkiv: Forskning
    • Forskningsserier
  • Annonsera
  • Om oss
    • Om oss
  • Kontakt
  • Sök
  • Prenumerera
Hem » Pinnjakten – så påverkas psykologerna

Pinnjakten – så påverkas psykologerna

7 maj 2019 publicerad av Redaktionen

Frustration, stress och en känsla av otillräcklighet.
Eller en möjlighet att synas och få bekräftelse på att man gör ett bra jobb.  Åsikterna om pinnjakten går isär bland psykologer. 

Texter: Anna Hjorth

Ett patientbesök kan vara lika med en pinne. En pinne som registreras blir statistik och kan fungera som ett underlag för ersättning – oavsett om det handlar om skattefinansierad eller privat vård. Inget konstigt med det, egentligen. Så långt är många överens. Men när pinnarna används som ett mått på hur bra psykologen sköter sitt jobb, då blir det svårare.

– Det är klart att det måste noteras hur många patienter man tar emot. Här i Skåne får man anslag från politiskt håll bland annat utifrån antal besök. Då blir det ett tryck eftersom politikerna ställer krav, och det ska de ju göra. Men det som är konstigt i det sammanhanget är att antalet besök ju inte är en måttstock för hur bra vård man bedriver, säger Jakob Lindbladh, PTP-psykolog på en allmänpsykiatrisk mottagning i Region Skåne.

Jakob Lindbladh har studerat -fenomenet närmare i sitt examensarbete från psykologprogrammet: Att räkna pinnar. Där har han intervjuat psykologer, främst från allmänpsykiatrin, om deras upplevelse av pinnjakten.

– Det blev tydligt i intervjuerna att det finns få sätt för psykologer att synas. Och då blir det här med pinnar så stort. Man jobbar på sitt eget rum, har sina egna patienter, och det är ingen som riktigt vet vad som händer där. Det är svårt för chefer att ge feedback och då upplever många att det inte blir rättvist. Det är svårt att hitta sätt för dem att få veta att de gör ett bra jobb, säger han.

Flera av de intervjuade psykologerna uttryckte att kraven på att räkna pinnar skapar frustration. En del blir irriterade eller arga.

Jakob Lindbladh

– De reagerar olika beroende på hur belastade de är. En psykolog sade till exempel att många i yrket är högpresterande och har stark pliktkänsla redan från början. De försöker hjälpa patienterna så bra de kan, och då blir det nästan lite kränkande med pinnarna. I alla fall när det verkar som om de är det viktigaste, säger Jakob Lindbladh.

Pinnjakten i sig påverkar också arbetsbelastningen. Den spär på och skapar en känsla av att man måste öka produktionen.

– Ja, det går in i en att man måste ta emot fler patienter hela tiden. Alla verksamheter i den offentliga vården har väntelistor av något slag. Det blir ju en växelverkan, man vet att folk väntar och man vet att man själv måste öka produktionen. I kombination med att psykologer ofta är drivna att prestera högt, så är det lätt att ta på sig för mycket och kanske gå in i väggen. Den oron finns hos många.

Psykologerna som blev intervjuade upplevde också att det saknas tillit till att de verkligen vill göra sitt jobb, berättar Jakob Lindbladh. Och det är just tilliten – eller bristen på den – som ofta kommer upp när pinnjakt och ekonomiska styrsystem inom vården diskuteras. Sedan många år styrs mycket av offentlig verksamhet i Sverige enligt den så kallade new public management-modellen. Där är redovisning av antal besök och andra parametrar ett viktigt inslag. Modellen har fått mycket kritik, och därför har regeringen tillsatt den så kallade Tillitsdelegationen. Ett syfte är att hitta andra modeller, som baseras mer på tillit till medarbetarna.

En som vet mycket om hur olika styrsystem, ekonomiska ersättningsmodeller och pinnjakt påverkar personal i hälso- och sjukvårdssektorn är Sara Korlén. Hon är psykolog och doktorand vid Medical Management Center på Karolinska institutet. Hon har främst studerat läkare och sjuksköterskor, men mycket av resultaten kan överföras till andra professioner, som psykologer. Hon har också egen erfarenhet av hur ekonomiska ersättningsmodeller påverkar det kliniska arbetet.

Sara Korlén

– Jag jobbade inom företagshälsovården. Vi hade stort fokus på antalet besök, eftersom det var centralt i ersättningsmodellen. Det finns ju alltid en ekonomisk medvetenhet i privat sektor, med privata vårdgivare som jobbar på uppdrag av privata aktörer. Den logiken är ganska lätt att förstå. Men det är viktigt att komma ihåg att det kan bli väldigt prestationsinriktat och en krock med den professionella integriteten hos psykologer och andra yrkesgrupper, säger Sara Korlén.

Hon berättar att det finns studier som visar att pinnjakten också kan ge andra oönskade konsekvenser, om styrmodellen är illa definierad. Till exempel om ersättning bara kopplas till antal patientbesök, oavsett vilken vård som bedrivs eller vilken kvalitet vården har. Då kan det skapas incitament att välja ut lönsamma eller lätthanterliga patienter. För att det går snabbare och därmed ger bättre ersättning – på bekostnad av de som verkligen har behov av vård.

Men det finns andra studier som visar att vissa modeller kan fungera bra. Till exempel när vårdgivaren får ersättning för det den faktiskt utför och presterar.

I dag arbetar nästan alla psykologer under någon form av ekonomisk styrning, som på olika sätt begränsar handlingsutrymmet för yrkespersonen. Alla måste förhålla sig till resursfrågan, oavsett om de jobbar i privat eller offentlig sektor.

Sara Korlén tycker att diskussionen om pinnjakten ofta blir svartvit och förenklad. Spektrumet av olika modeller för ekonomisk styrning och uppföljning är väldigt brett.

– Det är viktigt att sätta pinnfenomenet i en kontext. Vilken vårdsektor det handlar om, vilken ersättningsmodell, om det är en privat eller offentlig vårdgivare och vilka konkreta vinst- eller besparingskrav som finns. Den bild jag har, från mina senaste studier om hur personalen uppfattar ekonomistyrning i sin vardag, är att det finns en väldigt stor förståelse för att man måste ta hänsyn till ekonomin.

Men produktionskraven kan påverka arbetsmiljön. Och i förlängningen också medarbetarnas hälsa.

– De studier jag har gjort visar bland annat att om personalen upplever att de ekonomiska styrmedlen går ut över patienterna och begränsar den egna förmågan att möta dem på ett rimligt sätt, så blir det ett akut arbetsmiljöproblem.  Jag tror att stress och ohälsa bland psykologer och annan vårdpersonal delvis beror på att de känner att de inte hinner göra ett bra jobb. Och i förlängningen finns en oro för att det inte blir patientsäkert, säger Sara Korlén.

Läs även:

Med fokus på kvantitet

Påtagligt problem

Fler artiklar

  • Därför skenade diagnosen utmattningssyndrom
  • Olika depressionssymtom hos nyblivna föräldrar
  • Autism på modet

Arkiverad under: Aktuellt, Ettan

Primärt sidofält

Följ oss


Alla artiklar på psykologtidningen.se automatpubliceras i vårt Facebook-flöde. Följ oss därför på Facebook så missar du ingenting av det som händer i vår del av världen.

Senaste numret

Läs senaste numret av Psykologtidningen

Annonser

Ledare

Den ovärdiga klappjakten

Många har försökt sätta dit pedofiljägaren Patrik Sjöberg men han vinner tyvärr varje debatt, skriver chefredaktör Lennart Kriisa.

Essä

På spaning efter anknytning

ESSÄ. Prousts huvudverk ger de psykologiska teorierna kött och blod, skriver psykologen Magnus Ringborg med anledning av hundraårsdagen av författarens död.

Konferensrapporter

Psykologer och filosofer i debatt om klimatet

Debatterade vad som är viktigast för att lösa klimatkrisen. De visade sig ha olika svar.

Etikrådet

Regionen avslutade mitt avtal – hur skyddar jag patienterna?

Börja med att göra en ansvarsanalys, svarar Patrik Lind, Etikrådets ordförande.

Har du en fråga till Etikrådet? Mejla till etikfragan@psykologforbundet.se

Min dag

Recensionen

Elegant om skapande och psykologi

Det fria skapandet behöver inte ha en mörk baksida, konstaterar Celia Svedhem efter att ha läst Pär Säthils nya bok.

Tidigare nummer


Läs alla nummer sedan 2010

Pressgrannar

Här hittar du de nordiska psykologförbundens tidningar.

 • Danmark
 • Norge
 • Finland

Följ oss på Instagram


instagram.com/psykologtidningen

Footer


 

Psykologtidningen
Nytorgsgatan 17 a
116 22 Stockholm
Växel: 08 567 06 400
E-post: redaktionen@psykologtidningen.se

Psykologtidningen ges ut av…

Sveriges Psykologförbund

Följ oss

twitter.com/psykologtidning

25 januari 2023

Eleven former PhD students: “The professor bullied us” https://psykologtidningen.se/2023/01/25/eleven-former-phd-students-the-professor-bullied-us/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1618275407027113984 Retweet on Twitter 1618275407027113984 Like on Twitter 1618275407027113984 Twitter 1618275407027113984
25 januari 2023

Elva före detta doktorander: “Professorn bröt ned oss” https://psykologtidningen.se/2023/01/25/elva-fore-detta-doktorander-professorn-brot-ned-oss/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1618198619282341888 Retweet on Twitter 1618198619282341888 Like on Twitter 1618198619282341888 Twitter 1618198619282341888
25 november 2022

Ivo kritiserar: Barn bältades på psykosavdelning för vuxna http://psykologtidningen.se/2022/11/25/ivo-kritiserar-barn-baltades-pa-psykosavdelning-for-vuxna/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1596172032852783104 Retweet on Twitter 1596172032852783104 Like on Twitter 1596172032852783104 Twitter 1596172032852783104
24 augusti 2022

Sverige får ett nytt psykologprogram https://psykologtidningen.se/2022/08/24/sverige-far-ett-nytt-psykologprogram/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1562424489492631552 Retweet on Twitter 1562424489492631552 Like on Twitter 1562424489492631552 Twitter 1562424489492631552
24 augusti 2022

Vänstern dominerar bland psykologer https://psykologtidningen.se/2022/08/24/vanstern-dominerar-bland-psykologer/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1562405528290168832 Retweet on Twitter 1562405528290168832 Like on Twitter 1562405528290168832 Twitter 1562405528290168832
15 juni 2022

Larmet från Västerbotten: Transpersoner självmedicinerar med stopphormoner http://psykologtidningen.se/2022/06/15/larmet-fran-vasterbotten-transpersoner-sjalvmedicinerar-med-stopphormoner/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1537021346772832256 Retweet on Twitter 1537021346772832256 Like on Twitter 1537021346772832256 Twitter 1537021346772832256
18 maj 2022

Socialstyrelsen medger bristande kommunikation http://psykologtidningen.se/2022/05/18/socialstyrelsen-medger-bristande-kommunikation/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1526901178939867138 Retweet on Twitter 1526901178939867138 Like on Twitter 1526901178939867138 Twitter 1526901178939867138
6 april 2022

Psykolog vittnade mot klient i parterapi https://psykologtidningen.se/2022/04/06/psykolog-vittnade-mot-klient/ via @psykologtidning

Reply on Twitter 1511689140647174144 Retweet on Twitter 1511689140647174144 1 Like on Twitter 1511689140647174144 Twitter 1511689140647174144

Nyheter

Skolpsykologerna byter kurs – vill införa psykisk hälsa på schemat

“Vi vill få prata om tankar och känslor – inte bara om mat och vikt”

”Den hemliga gästen var höjdpunkten”

Därför får kvinnor mer sällan autismdiagnos

Tre nationella enheter ska behandla könsdysfori

“Jag har lovat att bidra med globala inspel”

© 2023 Psykologtidningen · Webdesign Xponent · Genesis Framework · WordPress · Sitemap · Cookies · Logga in