FORSKNING. Mellan 1 och 76 procent av alla flyktingar har utsatts för tortyr. Det visar en stor genomgång av vetenskapliga studier på området som nyligen publicerats. I genomgången framgår att psykisk ohälsa är två till tre gånger vanligare bland flyktingar som utsatts för tortyr jämfört med andra flyktingar.
– En fjärdedel av studierna visar att andelen flyktingar som utsatts för tortyr är över 40 procent, säger Fredrik Saboonchi, professor i hälsopsykologi vid Röda Korsets högskola och en av forskarna bakom studien.
Den nya litteraturgenomgången inkluderar 41 vetenskapliga artiklar med totalt drygt 12 000 deltagare. De flesta studier är fokuserade på specifika etniska grupper så som flyktingar från Sydostasien, Balkan och Mellanöstern, och innefattar enbart flyktingar som tagit sig till något västland. I stort sett samtliga deltagare hade någon form av krigsrelaterad potentiellt traumatiserande erfarenhet.
En av forskarna bakom studien är Fredrik Saboonchi, professor i hälsopsykologi vid Röda Korsets högskola och även knuten till Karolinska institutet.
– Vi ser förvisso en stor variation i prevalensen gällande flyktingar som utsatts för tortyr, mellan 1 och 76 procent, men hälften av studierna visar att närmare 30 procent varit utsatta för det och en fjärdedel av studierna visar att andelen är över 40 procent, säger Fredrik Saboonchi.
Den grupp som uppgav flest fall av tortyr i sina hemländer (76 procent) var flyktingar och asylsökande från Iran och Turkiet och som kom till Nederländerna i slutet av 1980-talet. Näst högst andel var flyktingar från Afghanistan som sökt asyl i Japan och därefter kambodjaner som sökt asyl i USA. Bland dessa dominerade män och flyktingar i högre åldrar medan kvinnor dominerade bland dem som uppgav ”indirekt tortyr”, det vill säga de har en närstående som utsatts för tortyr.
Det fanns dock avvikelser. Exempelvis fanns en studie som visade att fler somaliska kvinnor (47 procent) än somaliska män (25 procent) från hade utsatts för tortyr i en grupp som fått asyl i USA.
Andelen flyktingar som uppgav att de utsatts för sexuella övergrepp var generellt sett relativt låg. Det kan enligt forskarna eventuellt delvis förklaras av att frågan upplevs som så känslig att den som drabbats inte vill berätta om det.
Det var ganska få studier med en tydlig dos-responsinformation gällande upplevda trauman och psykisk ohälsa. Någon visade ett klart samband mellan upplevda trauman och PTSD bland somaliska flyktingar i Australien, liksom depression och ångest bland familjemedlemmar.
Tortyr är enligt litteraturgenomgången den starkaste prediktorn för psykisk ohälsa; det var bland annat två till tre gånger vanligare med psykisk ohälsa bland asylsökande som upplevt tortyr och sökt asyl i Danmark jämfört med motsvarande flyktingar som inte upplevt tortyr.
Resultaten har sammanställts av Erika Sigvardsdotter, postdoc på Röda Korsets högskola. Läs hela studien Prevalence of torture and other war-related traumatic events in forced migrants: A systematic review i Torture, vol 26, nr 2 2016 som pdf