FACKLIGT. Snart semestertider och rätten till betald semester kan variera beroende på om det finns kollektivavtal, var man arbetar, din ålder etc. Leif Pilevång, ombudsman på Psykologförbundet, reder ut begreppen under Fråga Ombudsmannen i nya numret av Psykologtidningen.
Fråga:
Jag är osäker på hur många betalda semesterdagar jag har rätt till. Hur räknar jag ut det? Och kan jag själv bestämma när jag kan ta ut min ledighet eller är det arbetsgivaren som avgör det?
Svar:
Vi har fått in många frågor om semester. Det är svårt att svara generellt på just dina frågor då antalet betalda semesterdagar som du har rätt till beror på var du arbetar, om det finns kollektivavtal, hur gammal du är och hur länge du arbetat på samma ställe. Men generellt kan man säga: Enligt semesterlagen har alla anställda rätt till 25 dagars semesterledighet per år om anställningen påbörjas senast den 31 augusti, annars fem dagar. Saknas kollektivavtal gäller semesterlön, som enligt lagen uppgår till 12 procent av den semestergrundande lönen under intjänandeåret, motsvarande 25 dagars semesterrätt.
Semesterledighet inom kommun och landsting gäller följande:
• 25 semesterdagar (till och med 39 år)
• 31 semesterdagar (från och med 40 år)
• 32 semesterdagar (från och med 50 år)
Om du börjar den 1 januari och har en anställning som varar hela året, så har du rätt till betalda semesterdagar direkt. Om du däremot har tagit ut alla dagar och slutar tidigare än den 31 december, så kan du bli återbetalningsskyldig motsvarande beloppet för de semesterdagar som du har fått för mycket. Intjänandeår och semesterår sammanfaller och är detsamma som kalenderår.
Semesterledighet inom statliga anställningar:
Villkorsavtal-T i åldern till och med 29 år har 28 semesterdagar. Från 30 års ålder utgår 31 semesterdagar och vid fyllda 40 år blir det 35 semesterdagar. Avtal AVA-T , som varit anställda minst i 3 månader, är antalet semesterdagar nästan identisk med Villkorsavtal-T, med undantag för anställda som fyllt 40 år; de har en dag mindre semesterdag. Intjänandeår och semesterår sammanfaller och är detsamma som kalenderår.
Semesterledighet inom privat sektor:
För anställda inom Almega Vårdföretagarna Bransch E och F gäller intjänandeår och semesterår med kalenderår. För anställda i Bransch D och de flesta andra avtal tillämpar semesterlagens regler. Man tjänar in semester år 1 (normalt intjänandeår från 1 april till 31 mars) och kan ta ut betald semester först år 2 (normalt semesterår från 1 april till 31 mars). För att få betald semester redan under anställningsåret måste du alltså förhandla dig till förskottssemester. Sådan förskottssemester behöver inte återbetalas om du säger upp dig själv efter mer än fem år, eller om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist. I annat fall räknas den av i samband med slutlön. Antal betalda semesterdagar: 25 (-39 år), 31 (40-49 år) respektive 32 (50 år-). Semesterdagar finns i vissa avtal, andra avtal innehåller bara 25 semesterdagar.
Som arbetstagare har Du i princip rätt att få ut huvudsemestern (minst fyra sammanhängande veckor) under perioden juni-augusti. Arbetstagaren har även rätt att få besked om semesterns förläggning två månader, eller om särskilda skäl föreligger, senast en månad, i förväg.
Semesterlön (om arbetsgivaren omfattas av kollektivavtal) innebär månadslön plus semestertillägg. Grunden är att man behåller sin månadslön under semestern och att man till det får ett tillägg som varierar från avtal till avtal.
Kommuner och landsting: 0,605 procent av fasta kontanta månadslönen/semesterdag.
Privat: 0,6 procent av aktuell månadslön vid semestertillfället.
Staten-Villkorsavtal-T: 0,49 procent för varje betald semesterdag av den för arbetstagaren vid semestertidpunkten aktuella fasta lönen per månad.
Staten – AVA-T: 0,65 procent av aktuell fast lön för varje betald semesterdag.
Om du har kvarstående semesterrätt när en anställning upphör utbetalas den i form av semesterersättning senast en månad efter slutdatum. Då beräknas varje dag vara värd 4,6 procent av gällande månadslön plus semestertillägget enligt kollektivavtal.
Har du fler frågor är Du välkommen att ringa vår medlemsrådgivning, mer info finns också på: www.psykologforbundet.se/Lon-och-avtal/Anstallning/Ledighet-och-semester/
TEXT
Leif Pilevång, ombudsman