LÖNER. En specialistutbildning för psykologer ger utdelning i högre lön för samtliga anställningsgrupper. Det visar Psykologförbundets lönestatisk för 2015.
– Men det borde vara en betydligt större skillnad i lön mellan specialister och icke specialister, säger Mahlin Lenerius, förbundssekreterare på Psykologförbundet.
Då löneenkäten för 2015 presenterades i Psykologtidningen nr 2 2016 hade uppgifter för specialistutbildade psykologer ännu inte sammanställts. Nu visar den sammanställningen att det i genomsnitt ger omkring 5 000 kronor mer i månadslön att skaffa sig en specialistutbildning. Underlaget är 3 146 specialistutbildade psykologer som svarat på löneenkäten 2015.
Bäst löneläge återfanns bland privatanställda, med en medellön på drygt 44 000 kronor (icke specialister 38 446 kronor). Därefter landstingsanställda med 42 471 (icke specialister 36 496 kronor), följt av statligt anställda (41 867 kronor mot 39 360 kronor för icke specialister) och kommunalt anställda psykologer med specialistutbildning (41 359 kronor mot 38 142 kronor för icke specialister).
Även om det finns en tydlig lönevinst med att genomgå en specialistutbildning så är den inte tillräckligt tydlig, säger Mahlin Lenerius, förbundssekreterare på Psykologförbundet.
– Det borde vara en betydligt större skillnad i lön mellan specialister och icke specialister. Det är viktigt att det finns en tydlig plan från arbetsgivaren och arbetstagaren för hur en specialistutbildning ska förankras i arbetet och bidra till löneökningar, säger Mahlin Lenerius, och fortsätter:
– I dag har många psykologer en specialistutbildning men där den inte är förankrad i själva arbetsuppgifterna, och då ger den inte heller en löneökning. Psykologer är en yrkesgrupp som ändå gärna förkovrar sig, men det är viktigt att det ger utdelning i lön.
Rättelse: I lönefoldern (bifogades i Psykologtidningen nr 2 2016) hade tabellen för privat sektor kommit med två gånger (lönefoldern sid 6). Läs den korrekta versionen av foldern här.
TEXT
Peter Örn