FACKLIGT. Prioriterade ämnen på Studeranderådets (SR) uppstartsmöte: reglerna för PTP, psykologassistent och behovet av ett ”kulturkompetent nätverk för att bättre hantera och bemöta den stora flyktingstillströmningen”. Det säger Angelica Hörberg, ordförande i SR.
På Studeranderådets styrelsemöte (23-24 januari) samlades nio psykologstuderande i Psykologförbundets lokaler i Stockholm för att lägga upp riktlinjerna för det arbete som ska bedrivas under 2016. Bland annat diskuterades vilka motioner SR vill skriva till Psykologförbundets kongress i slutet av november.
– Vi vill i samråd med förbundsstyrelsen skriva en motion om Studeranderådets organisering för att underlätta SR:s arbete och skapa en stabilare grund och tydlighet för att kunna bli mer aktiva i påverkansarbete, säger SR:s ordförande Angelica Hörberg och fortsätter:
– Vi vill också återigen skriva en motion om psykologassistent. Tanken är att vi vill nå arbetsgivare mer aktivt än tidigare och det skulle vara bra om det inte bara kom från oss studerande. Vi vill även skriva en motion om PTP, som ska handla om att göra reglerna för att bli godkänd tydligare, samt för att underlätta att få PTP-platser. Dessutom vill vi skriva en motion att initiera ett kulturkompetent nätverk för att hantera den nya situationen med flyktingtillströmningen i samhället, vilket är en stor fråga för många studerande och som många tycker saknas i utbildningen.
Även PTP-löner var uppe för diskussion, berättar Angelica Hörberg:
– Det sägs att det finns individuell lönesättning, men så ser inte verkligheten ut. Vår erfarenhet är att arbetsgivarnas åsikt, i alla fall är det så i många regioner, är att det finns en fast lön; det finns inget förhandlingsläge, vilket gör att många inte vågar förhandla.
– Därför är det viktigt att uppmärksamma detta och stötta PTP:are att våga stå på sig och förhandla sin lön. Om alla vågar kommer arbetsgivarna inte kunna fortsätta erbjuda fast lönesättning.
Nästa möte för Studeranderådet är 12-13 mars.
TEXT
Kajsa Heinemann