Patrik Sjöberg tyckte att psykologen Rebecka Malms roll kom fram för lite i tv-programmet ”Patrik Sjöberg i terapi.”
Han övertalade henne att de skulle skriva en bok tillsammans.
-I den blir det tydligare hur vi arbetade, säger Rebecka Malm.
Patrik Sjöberg gick i terapi hos psykologen Rebecka Malm och filmades av SVT. För ett drygt år sedan visades programmet. Men Patrik Sjöberg blev inte helt nöjd med resultatet.
-Rebecka satt mest och hummade i den nedklippta versionen, egentligen var hon väldigt aktiv men det kom inte fram, berättade Patrik Sjöberg på Psykologiscenen på Bokmässan.
Nu har de släppt boken ”Hur svaghet kan bli styrka”. Boken är indelad i kapitel där Patrik Sjöberg berättar om sina svagheter och Rebecka Malm kommenterar utifrån sina kunskaper.
Under terapin, som den beskrivs i boken, använder sig Rebecka Malm av bland annat beteendeanalys, compassionfokuserad terapi och anknytningsteori.
-Om jag är psykodynamiker eller KBT:are? Jag vet inte, jag använder mig av de metoder som passar för den enskilda klienten. I bland blir det en blandning, så tror jag att många kliniker arbetar, säger Rebecka Malm.
Patrik Sjöberg är nöjd med terapin som den var, om den varit flummig hade han inte fortsatt.
-Jag vill att folk ska fatta att det inte är så jävla konstigt att gå till en psykolog. Jag har lärt mig att kunna tycka synd om den jag var som fem- eller tioåring, i stället för att bara ånga på. Jag har fått förståelse för mig själv, sa han.
Några problematiska beteenden har han förändrat men inte alla.
-Det handlar om hur mycket man är villig att offra, konstaterade han.
För Patrik Sjöberg har det aldrig varit något alternativ att berätta om sina problem för bekantskapskretsen.
-De skulle bara tycka att jag förstörde stämningen. Jag kan faktiskt inte fatta att Rebecka orkade lyssna på mig, det behövs fler som hon.
Under deras samtal på Psykologiscenen var det fullsatt. Och ännu fler skulle sluta upp när Jonas Gardell, i samtal med psykologen Anna Bennich Karlstedt, berättade om sin nya bok ”Till minne av villkorslös kärlek”. Den handlar om hur hans mamma drabbades av demenssjukdom, men också om hur det kan finnas flera sanningar om verkligheten.
-En verklighet kan vara så smärtsam att en ny verklighet träder fram, den kan vara lika sann men lite förskjuten, berättade Jonas Gardell.
Han drog ner flera skratt, men det fanns också samtal när tårar fälldes i publiken, som när Jenny Jägerfeld berättade om sin nya ungdomsbok Comedy Queen, med den 12-åriga huvudpersonen Sasha vars mamma begår självmord.
-Jag har aldrig gråtit lika mycket när jag skrivit en bok som under den här, fast också skrattat förstås. Vi terapeuter vet att humorn är förlösande när livet är svårt, sa hon och fick medhåll av samtalsledaren med Allan Linnér.
Lika berörd blev publiken när Stina Woller samtalade med psykologiprofessor Ann Frisén om kroppspositivism. Intresset var enormt, hon har över 160 000 följare på Instagram. Åhörarna längst bak fick stå på tå för att få en glimt av samtalet.
Psykologerna Maria Burman och Per Carlbring berättade om sin bok ”Närmare varandra – 9 veckor till en starkare parrelation”. Innehållet bygger på KBT-metoden IBCT, med inslag av ACT, och har prövats i två studier av parterapi på nätet.
-Vår lärdom är att parterapi inte ska börja med att inrikta sig på förändringar, då förstärks låsningarna. Paren behöver först mötas och se styrkorna i relationen. Sedan kan de försöka lösa mindre konflikterna först, inte börja med de stora, konstaterade Maria Burman.
Se fler bilder på Psykologtidningens Instagramkonto,