AKTUELLT. Det var sex gånger fler psykologbesök inom Stockholms primärvård 2015 jämfört med 2008. Totalt har de psykosociala besöken (besök hos psykolog, kurator etc.) tredubblats under den perioden. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) hoppas nu på en utbyggnad av den psykiska hälsovården med hjälp av bland annat internetpsykiatri.
Enligt siffror som visar vilken ersättning primärvårdsmottagningarna inom Stockholms läns landsting fick åren 2008 till 2015 så ökade psykologbesöken med sex gånger, från 19 000 psykologbesök 2008 till drygt 116 000 besök 2015. Det motsvarar en ökning från 27 procent psykologbesök av alla psykosociala besök 2008 till närmare 41 procent psykologbesök 2015.
Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) tror att förklaringen till den stora ökningen av psykologbesök är en kombination av ett uppdämt behov och en ökad psykisk ohälsa i samhället.
– Det är något mycket positivt att så många söker sig till primärvården och en förklaring är satsningarna vi gjort på första linjens psykiatri. Att den psykiska ohälsan ökar vet vi ju genom folkhälsorapporten för Stockholm som kom före jul, liksom vi vet att den ökar även nationellt, säger Anna Starbrink.
Anna Starbrink anser att den psykiska hälsovården i Stockholm har möjlighet att förstärkas ytterligare de kommande åren. De som behöver hjälp ska kunna få utökad behandling inom ramen för det ersättningssystem som gäller från den första januari i år, då en större andel av ersättningen kom att utgå från listning och en förhållandevis mindre andel från antal besök. Patienter med måttlig ångest och depression ska kunna erbjudas upp till 20 psykoterapitillfällen, uppger Anna Starbrink, och därmed ges möjlighet att slutbehandlas i öppenvården.
– Genom att lägga om ersättningen från antal besök till listning ger vi möjlighet för vårdgivarna att erbjuda fler behandlingar om det behövs. Ersättningsmodellen betyder mycket för hur man lägger upp behandlingar, säger Anna Starbrink.
Men om den målsättningen är kombinerat med en satsning på fler psykologer inom primärvården vill Anna Starbrink inte utlova.
– Vi som politiker ska inte bestämma över hur tjänsterna ser ut, vi ska inte besluta på vare sig patient- eller tjänstenivå. Därför har jag inte heller någon uppfattning om huruvida psykologer bör vara anställda på vårdcentraler eller knutna till dessa på annat sätt. Men det nya ersättningssystemet ger nya möjligheter och vi ska löpande följa upp att verksamheterna utvecklas i takt med patienternas behov, säger Anna Starbrink, och fortsätter:
– Jag hoppas och tror mycket på utvecklingen med internetpsykiatri och andra former av e-hälsa för att möta vårdbehovet till följd av den ökande psykiska ohälsan.
TEXT
Peter Örn