Psykologen Martin Forster är den senaste stjärnrekryteringen till den digitala vårdappen Kry.
Men han tvekade inför erbjudandet att utveckla en tjänst för barn med psykisk ohälsa.
-Jag hade läst om kritiken, den fick mig att fundera, säger han.
Vad fick dig att börja på Kry?
-Under 20 års tid har jag hört om hur svårt att är att hjälpa det stora antalet barn som mår dåligt. Nu såg jag en chans att nå ut till stora och nya grupper som har svårt att ta sig till vården.
Vilka nya grupper?
-Till exempel barn som inte kan tänka sig att gå till en mottagning, att sitta i ett rum med en psykolog. Dessutom ser vården ut som ett håligt lapptäcke över landet, vissa landsting kan erbjuda mycket vård, andra nästan ingen alls.
Vilka blir målgruppen?
-Vår barntjänst passar för barn med lindriga till medelsvåra problem; nedstämdhet, lättare depression, ångest och utagerande. Om problemen är stora, till exempel att barnet inte kan gå till skolan, då är inte Kry rätt alternativ, då kommer vi att hänvisa till BUP.
Vilken slags behandling ska ni erbjuda?
-Det blir behandling via videosamtal. Ibland några få samtal, ibland fler, behandlingsbehovet får psykologen avgöra. Vid ångest och nedstämdhet blir det KBT, vid utagerande konflikter erbjuder vi föräldrastöd.
Ni har 50 anslutna psykologer i dag, behövs fler?
-Ja, jag tror att efterfrågan blir stor. Några av våra psykologer har redan erfarenhet av att arbeta med barn, men jag tror att vi kommer att behöva rekrytera fler.
Vilken blir din uppgift?
-Att utveckla innehållet, alltså vilka typer av problem ska vi behandla, dessutom kartläggning och samarbeten med elevhälsa och socialtjänst. Vi behöver också säkra kvalitén utan att det blir en enorm börda.
När drar ni igång?
-Senare i höst. Vi startar i mindre skala och börjar med några områden, som ångest, nedstämdhet och utagerande. Sedan kan det bli fler.
Kry kritiseras för att utnyttja ersättningssystemet, hur ser du på det?
-En del läkare kritiserar Kry för att inte avlasta vården, men det är ju bara tyckande, sådant går inte att veta utan studier. Kritiken att patienterna behöver uppsöka läkare för ett fysiskt möte, efter att ha varit i kontakt med läkare hos Kry, gäller ju inte heller för psykologisk behandling.
Den pågående Kry-kampanjen, med budskapet att det är förkylningstider och att barnen drabbas av löss, får massiv kritik i sociala medier.
-Jag har sett den kampanjen och kan inte bedöma hur marknadsförarna väljer att uttrycka sig. Om patienter hör av sig med för lindriga
problem, då kommer de inte att få behandling hos Kry.
Har du hört psykologer vädra åsikter om Kry?
-Inte än, men det ska bli intressant att ta del av reaktionerna. Jag har tidigare befunnit mig på den så kallade goda sidan, som att för socialtjänsten utveckla insatser för utagerande barn, nu testar jag något annat.
Är du övertygad om att denna tjänst behövs?
-Absolut, jag får ofta samtal från desperata föräldrar som undrar vart de kan vända sig. De har varit i kontakt med BUP och fått beskedet att problemen inte varit tillräckligt allvarliga.
Fakta: Martin Forster är legitimerad psykolog och doktor i psykologi. Han är också forskare och undervisar på psykologprogrammet på Karolinska institutet. Han har skrivit flera böcker, bland annat “Fem gånger mer kärlek” och svarar på läsarfrågor i Dagens Nyheter.
Läs även: Kry-psykologen: “Jag vill se en effekt inom fem samtal”