ALMEDALEN. Chefer med psykopatiska drag är vanligare än många tror.
Andelen ligger på runt 12-13 procent.
-Det går att upptäcka dem med personlighetstester, men det är inte lätt, säger psykologen Sara Henrysson.
Psykologförbundets seminarium ”Sjuk av jobbet – vilken betydelse har ledarskapet?” drog fullt hus i Almedalen. Psykologen Sara Henrysson inledde med att blicka ut över åhörarna.
-Ni är runt 80 personer här. Om ni var chefer allihop, då skulle 12-13 procent av er ha psykopatiska drag, konstaterade hon.
Konsekvenserna för de anställda blir svåra om chefen har psykopatiska drag, särskilt om chefen är pressad och inte har rätt förutsättningar för att utöva sitt ledarskap.
-Sju av tio som blir mobbade på arbetet pekar ut chefen som mobbaren, sa Sara Henrysson och hänvisade till amerikansk forskning.
Att upptäcka chefer med psykopatiska drag är inte helt enkelt, även om Sara Henrysson menar att det är möjligt med personlighetstester.
En av åhörarna, huvudskyddsombud inom Läkarförbundet, bekräftade hur svårt det är att bli av med olämpliga chefer.
-En chef på en vårdcentral kan förstöra arbetsmiljön, när chefen blir av med jobbet väntar en ny chefsposition på nästa vårdcentral och så händer samma sak där, konstaterade han och föreslog tidsbegränsade anställningar för chefer.
Men det höll inte Sara Henrysson med om.
-En nackdel blir då att chefen undviker att fatta tuffa beslut, eftersom chefen ska gå tillbaka till att vara medarbetare.
Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL, var också tveksam till förslaget.
-Jag tror inte att anställningsformen är rätt väg, olämpliga chefer kan omplaceras. Det viktiga är att våra chefer får förutsättningar för att utöva sitt ledarskap, annars vill inte de anställda bli chefer.
Hur många som blir sjuka av dåliga chefer är oklart, men andelen sjukskrivna har ökat igen efter att ha minskat under några år. Niclas Lindahl anser att svängningarna handlar om regelförändringar hos Försäkringskassan, arbetsmiljön har blivit allt bättre.
Det fick Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, att gå i taket.
– Hur kan du säga så? Vi måste erkänna att vi har en dålig arbetsmiljö i kvinnodominerade yrken. Om chefen och medarbetaren inte ens hinner reflektera över arbetsmiljön, då kommer de inte att orka ett helt yrkesliv.
Att chefer inom kommuner och landsting har ansvar för upp till 120 medarbetare är en siffra som ofta nämns. Men Niclas Lindahl tycker att den är överdriven.
-Snittet ligger på 22 medarbetare för manliga chefer och 34 medarbetare för kvinnliga chefer. Visst förekommer det att chefer har ansvar för 50-60 medarbetare, det är för många.
Jessica Polfjärd (M), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, ville också framhålla det ojämställda arbetslivet.
-När män faller ner från höga höjder på byggarbetsplatser blir det rubriker, men ingen bryr sig om hur kvinnliga chefer bryts ner. Generellt är vi dåliga på ledarskapsutbildning i Sverige, sa hon.
Sara Henrysson hänvisade till forskningen för att uppnå det goda ledarskapet.
-Tydliga och klara mål, som dessutom ska vara få till antalet, är det viktigaste, sa hon.