Intresset för den nya specialistutbildningen vid Stockholms universitet i klinisk psykologi, psykoterapi och psykologisk behandling har varit stort. 148 sökanden fanns registrerade då ansökningstiden gick ut den 15 april.
– Antalet sökande totalt sett har inte varit större än normalt till våra psykoterapeututbildningar, men känslan när man ser till meriter är att sökfältet är starkare än tidigare, säger Gunnel Jacobsson, studierektor för psykoterapeututbildningen vid Stockholms universitet.
Till hösten tar Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet emot de första studenterna till den nya specialistutbildningen i klinisk psykologi, psykoterapi och psykologisk behandling. Utbildningen på 90 högskolepoäng är endast öppen för legitimerade psykologer, och är resultatet av ett samarbete mellan universitetet och Psykologförbundets specialistkansli. Utbildningen ackrediteras inom ramen för Psykologförbundets specialistutbildning.
Gunnel Jacobsson på Stockholms universitet har från universitetets sida varit den som främst arbetat för att få till stånd utbildningen, som hon ser som ett första steg mot att samhället tar ett större ansvar för utbildningen av specialister inom psykologi.
– Det blir allt tydligare att antalet specialisttjänster och behovet av specialistutbildade psykologer ökar i landet och det är naturligt att vi som psykologisk institution tar ett ansvar för att utbilda dessa. Psykologförbundets specialistkansli kommer att ansvara för att granska specialistarbetena sett till professionsnyttan, men vi ansvarar för den vetenskapliga granskningen, säger Gunnel Jacobsson.
Totalt kom det in 355 ansökningar till universitetets nu tre inriktningar på psykoterapeututbildning inför hösten, vilket är ungefär lika många ansökningar som det brukar komma in till de tidigare två tillsammans. 148 ansökningar gällde enbart den nya inriktningen, specialistutbildningen, och av dessa var 71 legitimerade psykologer vilket är en av förutsättningarna för att bli antagen.
– Hur många som slutligen kommer att antas till den nya utbildningen vet vi först efter intervjuerna, vilka pågår just nu, säger Gunnel Jacobsson.
Några tecken på negativa reaktioner från andra yrkesgrupper, som genom legitimationskravet nu stängs ute från den nya utbildningen, har Gunnel Jacobsson inte märkt.
– Det beror nog dels på att vi samtidigt har kvar de gamla KBT- och PDT-inriktningarna, dels för att det även till dessa främst har varit legitimerade psykologer som sökt tidigare. Men kanske är det också så att den nya utbildningen fortfarande är ganska okänd.
– Det är viktigt att vi behåller KBT- och PDT-inriktningarna. Det som godkänts på Stockholms universitet är en utökning med en tredje inriktning, specialistutbildningen för psykologer, inte en nedläggning av de ursprungliga. Men jag räknar med att den nya inriktningen kommer att bli den största eftersom det är så många välmeriterade som söker den, säger Gunnel Jacobsson.
Även andra utbildningsanordnare har visat intresset för den nya utbildning, berättar Gunnel Jacobsson. Bland annat har Karolinska institutet och Ericastiftelsen varit i kontakt med henne, plus att det förekommit flera förfrågningar från andra håll.
Antagningen till utbildningen på Stockholms universitet kommer att ske en gång per år. Nästa antagning blir våren 2016.
TEXT
Peter Örn