Tänk om jag inte kan somna? Snart vaknar barnen, hur ska det gå med allt? Sover jag tillräckligt många timmar?
I dag talas det mycket om sömn. Eller snarare om bristen på sömn – och hur farligt det är. Men många oroar sig i onödan.
Det menar psykologen och forskaren Ida Flink, som tillsammans med Steven James Linton, professor i klinisk psykologi, båda vid Örebro universitet, skrivit boken Sömn, dröm, mardröm. Kunskap och verktyg för en god sömn (Natur & Kultur, 2018).
– Vi vill nyansera sömnen. Det som oftast sprutar ut i medier är hur farligt det är att inte få sova. Det är såklart viktigt att prioritera sömn och ha goda sömnrutiner. Men oron över att inte sova är något av det värsta för en god sömn, säger Ida Flink och fortsätter:
– Det är helt normalt att vi i perioder sover lite sämre. Och det är inte farligt. Jag blir lite irriterad då det pratas om att effektivisera sömnen, att även sova blir till en prestation.
Hur sover du själv?
– Bra fråga. Jag har ändrat mina sömnrutiner mycket. När mina tvillingar var små gick jag med konstant sömnbrist. Jag prioriterade inte min egen sömn, sov alldeles för få timmar och sov väldigt lätt. Jag fick stressymtom och hade svårt att varva ned.
– Numera sover jag gärna mitt på dagen och märker att jag mår väldigt bra av det.
Var tredje svensk har sömnbesvär. Fler kvinnor än män drabbas. Småbarnsåren med huvudansvar för nattvak uppges vara en orsak. Hormonella förändringar en annan.
– Vi vet att kvinnor drabbas i större utsträckning av utmattningsdepression. När sömnen ryker går vi snart in i väggen. Kan man åtgärda sömnen är det verkligen en buffert.
Boken tar även upp drömmars betydelse och funktion. Något som Ida Flink tyckte var särskilt intressant, då hon själv drömmer mycket och ofta.
– Det är spännande att se drömmar utifrån ett modernt vetenskapligt perspektiv. Jag tilltalas av emotionsregleringsperspektivet; att vi genom våra drömmar kan lära och förbereda oss inför svåra situationer. Men vi vet fortfarande så lite, det finns mycket kvar att forska om.
Båda författarna forskar om sömn; Linton om KBT-behandling av sömnsvårigheter och Flink om sömnens betydelse vid medicinska och psykologiska tillstånd. Detta är första gången de skriver för allmänheten.
– Vi vill ge sömnen det utrymme och den omsorg som den förtjänar.
BOKTIPSET
Sömn, dröm, mardröm. Kunskap och verktyg för god sömn
Av Steven James Linton och Ida Flink (Natur & Kultur, 2018)