Psykologförbundet laddar inför höstens riksdagsval:
– Att höras och synas med våra frågor är särskilt viktigt i år, säger Anna Sandell i förbundsstyrelsen.
Psykologförbundet deltar i många olika arrangemang under årets politikervecka i Almedalen.
– Jag ser fram emot Almedalen och jag vet att det kommer att vara stor konkurrens om uppmärksamhet och publicitet. Många vill höras och synas. Då är det bra att vi har extra många engagemang i år. Dels sådana som förbundet är med och arrangerar, dels sådana vi blivit inbjudna till. Viktiga frågor för oss är bland annat skolan och utanförskapet när det gäller arbetsmarknaden, säger Anna Sandell.
Anna Sandell är skolpsykolog i Stenungsund och ordförande i Yrkesföreningen psykologer i förskola och skola, Psifos, samt ledamot i förbundsstyrelsen, FS. Hon valdes in i styrelsen ”från golvet” under kongressen i höstas.
– Det känns tryggt och bra att arbeta i en styrelse som är kompetent och ansvarsfull, säger hon. Frågorna stöts och blöts innan vi fattar beslut och jag har verkligen fått insyn i hur litet vårt förbundskansli är och hur mycket ideellt arbete som driver Psykologförbundets frågor.
– Jag ser gärna att vi i FS kan träffas oftare för att få kontinuitet och hålla igång processer. Vi som inte ingår i presidiet kan annars komma lite långt bort från uppdraget och ansvaret. Även om de flesta i FS arbetar heltid har vi möjlighet till tjänstledighet från våra jobb för fackligt arbete. Det finns utrymme för fler möten.
Styrelsen är i färd med att rekrytera en förbundsdirektör då Örjan Salling går i pension våren 2015. Man ska också tillsätta tjänsten som förhandlingschef efter Nikki Vagnér, som är ny förbundsjurist.
– Det blir svårt att ersätta Örjan Salling. Men det känns som vår ordförande Anders Wahlberg är otroligt engagerad i frågorna och kan hitta bra lösningar utifrån de personer som redan finns.
Styrelsen hoppas att den nya förbundsdirektören kommer på plats under hösten.
En ständigt aktuell fråga är specialistutbildningen. En arbetsgrupp håller på att arbeta fram förslag på hur utbildningen ska förankras i arbetslivet och att det tillskapas nya specialisttjänster. Styrelsen ska ta fram strategier och mål för att göra utbildningen ännu mer samhällsrelevant.
– Specialistutbildningen får allt fler sökanden. Det innebär samtidigt ökade kostnader för förbundet. Nu diskuterar vi utökade medel till utbildningen, dels genom att få till en statlig finansiering, dels genom att höja avgiften för den som söker till utbildningen. Avgiften som tas ut av de sökande har varit densamma i tjugo år. Vi kommer att ta fram ett nytt avgiftsförslag till Rådskonferensen i oktober.
I ett litet förbund handlar det ofta om att prioritera mellan olika utgifter.
– Vi känner ett stort ansvar för ekonomin och arbetar mycket med att följa och förstå de ekonomiska processerna. Vi vill få utbildning i ekonomiska frågor och i juridik, villkorsfrågor och medieträning, berättar Anna Sandell. Vi är också sårbara ekonomiskt, så vi behöver vi hålla en rimlig nivå på kostnaderna.
– Det är viktigt med en balans mellan fackliga frågor och professionsfrågor. Många ser i likhet med mig professionsfrågorna som mycket viktiga men vi måste också kunna hantera villkorsfrågorna på ett bra sätt. Ett större förbund som representerar många medlemmar på en arbetsplats har bättre möjligheter att påverka.
En fråga som diskuteras i FS är att öka medvetenheten och kunskapen om hbtq-personer i psykologkåren.
– Vi har ett mycket starkt engagemang i de frågorna och vi diskuterar hur vi bäst ska göra ett ställningstagande. Vi har sett att tidigare uttalanden från förbundet i den frågan inte håller över tid för att samhället har förändrats. Därför kanske det tar lite tid innan vi reagerar eller agerar – det handlar om att göra rätt snarare än att agera snabbt, säger Anna Sandell.
Hbtq-frågan har diskuterats flitigt i sociala medier.
– Den slutna Facebook-gruppen för psykologer har mycket diskussioner i olika frågor, vilket är fantastiskt bra. Psykologförbundets Facebooksida har dock en annan roll. Den ska ge information snarare än diskussion.
– Det är viktigt med en levande diskussion i förbundet, men den ska inte vi i styrelsen driva via Facebook, säger Anna Sandell.
TEXT
Carin Waldenström