Kvinnor under 30 år känner störst obehag att gå till jobbet. Det visar den senaste Jobbhälsobarometern. Den jobbrelaterade psykiska ohälsan fortsätter öka och har gått om allmänna hälsokontroller som företagshälsovårdens största uppdrag.
-Vi ser ett mycket stort behov av allt fler psykologer inom företagshälsovården, säger Lars Hjalmarsson, vd för branschorganisationen Sveriges Företagshälsor.
När förra årets Jobbhälsobarometer togs fram av Sveriges Företagshälsor blev resultaten så alarmerande att även Lars Hjalmarsson på Sveriges Företagshälsor tvivlade på dessa. Därför gjordes årets jobbhälsobarometer med ett dubbelt så stort underlag (drygt 9 000 svarande), och via post i stället för telefonintervjuer.
-Vi missade tidigare sådana som bara har mobiltelefon eller telefon betald av arbetsgivare. Men de påtagliga försämringarna vi såg förra året, gällande exempelvis arbetsmotivation, fysisk arbetsmiljö och obehag av att gå till sitt arbete, har hållit i sig och förstärkts i årets resultat. Den här trenden har vi nu sett i 3-4 år, säger Lars Hjalmarsson.
I årets jobbhälsobarometer framgår bland annat att 46 procent av kvinnor under 30 år någon gång känt obehag att gå till jobbet, motsvarande siffra bland män 55 år och äldre var 19 procent. 29 procent av kvinnorna och 27 procent av männen tror att deras nuvarande arbete kommer att påverka deras hälsa negativt under de närmaste två åren, och det är den psykiska belastningen som uppges vara det största problemet.
-Vi har byggt upp en expertpanel med ett 100-tal experter inom företagshälsovården som rankar vilka hälsoproblem som dominerar. Nu är det stress generellt, liksom frågor som rör psykisk ohälsa, som dominerar, säger Lars Hjalmarsson.
Det finns inga uppgifter på vilka yrkesgrupper som är mest utsatta. Men förra årets jobbhälsoindex som togs fram av Sveriges Företagshälsor visade då att skolan hamnade sämst och byggsektorn bäst.
Jobbhälsobarometern kommer att presenteras av Sveriges Företagshälsor under årets Almedalsvecka i Visby, på ett seminarium om ohälsan i arbetslivet och med inbjuda politiker..
TEXT
Peter Örn