Det var stående ovationer i Sveriges riksdag när psykologen och författaren Hédi Fried och föreläsaren Emerich Roth mottog Palmepriset 2017. Ett pris som sedan 1987 har delats ut årligen till freds- och människoaktivister runt om i världen som gjort betydande insatser i ”Olof Palmes anda”.
Pristagarna för 2017 – Hédi Fried och Emerich Roth – belönas för sina ”oförtröttliga insatser som försvarare av alla människors lika värde samt för ett livslångt och enastående upplysningsarbete mot nazism och rasism, våld och fördomar”.
Joakim Palme, som för dagen fick vara stand-in som prisutdelare för psykologen Lisbet Palme, hade en särskild hälsning från sin mamma.
-Med all respekt för tidigare pristagare så är ni, Hédi Fried och Emerich Roth, Lisbets absoluta favoriter. Hon hade absolut velat vara här i dag för att dela ut priset, sa Joakim Palme.
Hédi Fried och Emerich Roth var märkbart tagna av utmärkelsen. I sina tal passade de på att påminna om allas ansvar att se till att historien inte upprepas.
-Jag är väldigt glad och alldeles överväldigad av att stå här och få det här priset, sa Hédi Fried och tog oss tillbaka till 31 januari 1945 då hon och hennes syster under förnedrande förhållanden tvingades sjunga för att underhålla nazister i koncentrationslägret.
-Vi var tacksamma att få komma till Sverige. Men också rädda. Antisemitismen var utbredd och helst ville vi långt från Europa. Nu är det åter hårda tider. Är det inte judarna, så är det muslimerna. Alltid är det någon som inte har plats. Vi måste alla se till att empatin, och inte hatet, är den förhärskande känslan, sa Hédi Fried.
Att arbeta mot nazism och rasism är så viktigt, men stundom mycket tungt, sa Emerich Roth, nyligen fyllda 93 år, i sitt tal.
-Därför är ett sådant här pris så otroligt upplyftande. Jag har fortfarande en del kvar att uträtta, fortsatte Emerich Roth, som betonade skolans betydelse och lärarnas roll i arbetet mot främlingsfientlighet och utanförskap.
Så vad är det då som väcker elden, engagemanget, hos människor? Frågan ställdes av kulturministern Alice Bah Kuhnke.
-De har sett sig sedda, svarade Hédi Fried. Alla vill bli sedda. Om jag tittar dig i ögonen, då ser du mig, då förstår du mig.
Olof Palmepriset har sedan 1987 delats ut till ett trettiotal personer. Ordförande för stiftelsen är Pierre Schori och prissumman är 100 000 US dollar.