– Vi fick en unik möjlighet att möta kollegor från hela landet och ta del av ny kunskap och god erfarenhet. Det var enormt god stämning, mycket nyfikenhet och hög intensitet i passen och diskussionerna.
Nätverket är nybildat och ni har redan haft konferens?
-Jo, det säger något om behovet och efterfrågan. Under den senaste kongressen öppnades upp för nätverk som organisationsform inom förbundet och vi var några primärvårdspsykologer som genast spelade på den bollen.
Hur många har ni blivit?
-Vi är trehundra i nätverket och drygt hundra kom till träffen i Umeå. Det tycker jag är riktigt bra. Hur många psykologer det finns inom primärvården är svårt att säga, landstingens statistik över personal är svår att ta fram och jämföra, men nätverket växer snabbt, det vet vi.
Fick du några nya insikter?
-Studentpasset var väldigt givande, eftersom jag är intresserad av organisatoriska frågor. Det finns ett stort intresse bland studenter för primärvården och seminariet handlade om utbyte mellan universiteten och primärvården. I Umeå har man till exempel byggt primärvårdsbehandlingar som studenter kan erbjuda som del i sin kliniska utbildning.
Ni hade även fått dit ett antal höjdare?
-Ja, det var jätteroligt att Kerstin Evelius kom och var så intresserad av att föra en dialog med oss. Vi hade också en programpunkt med Socialstyrelsen om de nya riktlinjerna. Det blev förstås debatt, men gav också ökad förståelse för hur Socialstyrelsen tänker, att riktlinjerna inte är en lagtext, inte en kokbok för hur varje enskild patient ska behandlas. Riktlinjerna är snarare en skrift som är till för ledningssystemen inom hälso- och sjukvården.
Blir det fler träffar?
-Ja, Östergötland har tagit stafettpinnen och styrgruppen kommer att verka på andra sätt för fortsatt nätverksutbyte, så det här är bara början.
Fotnot: Nätverksträffen för primärvärdspsykologer ägde rum på Umeå universitet den 11-12 oktober. Kerstin Evelius är nationell samordnare inom området psykisk hälsa och utsedd av regeringen.