AKTUELLT. Akademiker förföljs och åsiktsfrihet och fri rörlighet för forskare begränsas. Detta innebär ett hot mot demokrati och mänskliga rättigheter, men minskar också möjligheter till forskning och utveckling både i Turkiet men även i den övriga världen. Det skriver förbundsordförande Anders Wahlberg i ett uttalande från världskongressen i psykologisk vetenskap som pågår denna vecka i Japan.
I dag, söndagen den 24 juli, börjar världskongressen för International Union of Psychological Science, troligen utan möjligheter för turkiska psykologer att delta och dela med sig av sin forskning. Ett exempel på att forskare inte får röra sig fritt, även från ett land som betraktar sig som demokrati. Efter kuppförsöket i Turkiet, den 15 juli, har nämligen president Erdogan förbjudit akademiker att lämna landet och beordrat de som befinner sig utomlands att återvända till Turkiet. Detta är en fortsättning på de förföljelser på akademiker som pågått en längre tid och accentuerats under våren, inte minst sedan ”akademiker för fred” skrev under en petition om fred i Turkiet.
Så sent som i slutet av maj var jag i Istanbul på ett möte med de Europeiska psykologförbundsordförandena. Ett möte där de turkiska kollegorna delade med sig av kunskap och på ett mycket tilltalande sätt marknadsförde sin organisation och deras engagemang för psykologisk vetenskap och praktik. Alltså ett värdefullt utbyte med kollegor. Att detta nu kan omöjliggöras på grund av en kollektiv bestraffning är mer än olyckligt.
Det är med en blandning av sorg och vrede som jag konstaterar att akademiker förföljs och att åsiktsfrihet och fri rörlighet för forskare begränsas. Det innebär ett hot mot demokrati och mänskliga rättigheter, men minskar också möjligheter till forskning och utveckling både i Turkiet men även i den övriga världen.
Anders Wahlberg, förbundsordförande, Sveriges Psykologförbund
Saco-förbund kritiserar gemensamt situationen i Turkiet
Saco går tillsammans med fyra förbundsordförande, däribland Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg, nu ut i en gemensam debattartikel i tidningen Arbetetoch och riktar skarp kritik mot den uppkomna situationen för akademiker i Turkiet. “Denna häxjakt på akademiker är en stor förlust för det fria samhället”, skriver de bland annat. Läs här hela debattartikeln, som publicerades den 22 juli.