När vattnet torkar ut vid stark sol kan det orsaka svår torka. När det regnar för mycket kan hela byar och städer förintas i översvämningskatastrofer. Mänskligt liv liv startar i fostervatten, och när det en gång tar slut och vi sörjer gråter vi tårar. Med vattnets motsägelse-fulla roll i våra liv ramar Johansson berättelserna om sitt arbete inifrån katastrofernas och krisernas epicentrum. Vatten är ämnet för dikterna som inleder och avslutar hennes kapitel och ger också namn till bokens olika delar.
Vatten i någon form är också återkommande i nästan alla katastrofscenarion. Sara Johansson är beteendevetare specialiserad på krisstöd vid katastrofer och tidigare rådgivare vid Rödakorset. Hon har bland annat tjänstgjort vid tsunami-katastrofen i Sydostasien, ett fältsjukhus i södra Pakistan och terroristdåden i Norge. I nuläget arbetar hon med utbildning av bland annat psykologer. Sara Johansson skriver ett collage över sitt arbete genom åren.
I en lekterapi arbetar hon med en flicka vars syster går bort i cancer, i ett annat avsnitt är hon med och sätter upp ett fältsjukhus. Att arbeta där är att se människor dö – i brist på läkemedel för ynka sju kronor. Och att sortera containrar med skickade förnödenheter av helt fel saker. Därifrån får vi följa henne när hon under tidspress ska få ombord så många som möjligt på ett plan för att lämna ett krigshärjat område. Dessa ögonblicksbilder av krisberättelser varvar hon med allmänna råd om att se över brandvarnare och hur man kan ställa frågor som bjuder in till ärliga svar. I ett avsnitt berättar hon också hur hon själv blir bemött av samhället – och vad som gör intryck när hon en natt måste störta ut på gatan i pyjamas eftersom det börjar brinna i lägenheten intill hennes. Många avsnitt känns väl rumphuggna – avslutade innan de knappt är påbörjade. Samtidigt som vissa sakerförklaras med långt fler meningar än vad som krävts.
Mot slutet berättar författaren även om ett allvarligt sjukdomstillstånd som hon själv hamnat i. Det är en erfarenhet som tydligt pekar på hur vårdens uppdelning i dag inte kan omhänderta komplexa tillstånd där ett holistiskt grepp är nödvändigt för läkning. Men när man i slutet av ett kapitel behöver förklara för läsaren varför kapitlet tagits med – då är det i sig bevis på att den röda tråden inte är tillräckligt genomarbetad. Förenligt med liv är en bok om ett högintressant ämne, av en person som sitter på en enorm erfarenhet och kunskap – men den hade behövt en tydligare struktur och en större bearbetning för att nå sin fulla potential.
Celia Svedhem, psykolog och litteraturkritiker
FÖRENLIGT MED LIV
Sara Johansson
NATUR & KULTUR, 2023