Utrikesfödda tvångsvårdas oftare än svenskfödda i psykiatrin. Psykologen Anna-Clara Hollander har fått fem miljoner i anslag för att ta reda på orsaken.
Varför tog du initiativet till detta projekt?
–Jag har i många år forskar på psykisk hälsa hos utrikesfödda och deras barn men allt mer kommit att intressera mig för psykiatrisk vårdanvändning. För några år sedan gjorde några medarbetare och jag en studie av personer som förstagångsinsjuknar i psykos. I den studien visade det sig att har utrikesfödda från Afrika söder om Sahara men även Mellanöstern och deras barn högre risk för att bli tvångsvårdade jämfört med svenskfödda med samma sjukdom. Sedan dess har jag tyckt att ytterligare forskning behövs för att förstå vad som driver detta.
Vad vet vi i dag om skillnaderna?
–Vår tidigare studie visade att sannolikheten för tvångsvård när en person insjuknar i psykos för första gången var 48 procent högre för utrikesfödda och med 27 procent för barn till utrikesfödda jämfört med den svenskfödda befolkningen. Utrikesfödda från Afrika söder om Sahara hade 94 procent högre risk för tvångsvård medan utrikesfödda från Mellanöstern och Nordafrika samt med icke-nordisk europeisk bakgrund hade 46 respektive 27 procents högre risk för tvångsvård. Att vara bosatt i ett område med många utrikesfödda från samma region innebar en ännu större sannolikhet för tvångsvård första gången en person insjuknade i psykos. Resultaten var oberoende av ålder, kön, familjeinkomst, lokal fattigdom och befolkningstäthet.
Har du redan nu någon teori redan om orsakerna?
–Jag tror att det finns många skäl men något vi fokuserar på är att vi i tidigare studier ser att många utrikesfödda inte söker psykiatrisk vård i samma utsträckning som svenskfödda och att många därmed kommer till vården i ett mycket senare skede när symtomen är betydligt allvarligare.
Varför är det här viktigt att ta reda på?
–Vid omedelbar fara för patienters eget och andras liv, och hälsa, behöver läkare väga personens grundlagsskyddade mänskliga fri- och rättigheterna mot skydd av patientens och medmänniskors liv genom att besluta om psykiatrisk tvångsvård. Projektet ska undersöka varför utrikesfödda tvångsvårdas i större utsträckning än svenskfödda, för att på detta sätt möjliggöra en mer jämlik psykiatrisk vård och att redan utsatta grupper får den hjälp de behöver i tid.
Hur planerar du gå tillväga?
–Vi planerad att använda både kvantitativa och kvalitativa metoder. För de longitudinella epidemiologiska studierna planerar vi att använda vår stora registerläkning som inkluderar hela befolkningen 18–65 år med uppföljning under åren 2006–2020. I den kvalitativa delen kommer vi att genomföra fokusgrupper med allmänläkare och psykiatriker och analysera detta med tematisk analys.
Text: Lennart Kriisa
Fotnot: Här kan du läsa mer om anslaget från Forte.