Region Skåne drar i gång en omfattande specialiststrategi.
Redan nu får specialistpsykologerna 31 procent högre lön än de övriga.
– Vi har motiverat ur arbetsgivarens synvinkel, säger Maria Nermark, psykolog och regionens fackliga ordförande.
Text: Maria Jernberg
När Region Skåne sjösätter den nya strategin blir specialistutbildningen en naturlig karriärväg för psykologer. I samtal med sina chefer gör psykologerna upp en bana framåt. Bland de anställda finns redan 75 färdigutbildade. Deras tjänst och lön omförhandlas nu, och i systemet ges de titeln specialistpsykolog.
– De har i snitt fått 31 procent högre lön än en legitimerad, säger Maria Nermark.
För henne har ett mångårigt arbete till sist burit frukt. Första mötet i frågan hade hon 2011. Totalt 15 specialisttjänster var budet från HR den gången.
– Då sa jag »men viktigast är att de får en specialistlön«. HR-chefen svarade att »nä, då kanske det inte blir så många«, »Då får det bli färre då«, sa jag.
Vid sidan av ständiga omorganiseringar beskriver Maria Nermark ekonomin som den stora utmaningen längs med vägen.
– Vi var aldrig intresserade av specialisttjänster utan lönepåslag.
Hennes taktik har varit att lyfta fram fördelarna för arbetsgivarna. Till alla möten och överläggningar genom åren har hon haft med sitt hemmasnickrade underlag.
– Det går inte att komma som en treåring som tjatar på godis, man måste motivera ur arbetsgivarens synvinkel.
Hon menar att det som till slut blev trycket i frågan var psykologbristen. På sina håll har regionen svårt att fylla tjänsterna.
Förvaltningschef Katarina Hartman berättar att de inte tilldelats extrapengar för satsningen.
– Men kvaliteten i vården höjs när vi kan rekrytera och behålla medarbetare tack vare att det finns karriärmöjligheter, vilket i sig sparar pengar. För så fort vi tar in nya ska de introduceras och vi tappar i tid och kunskap. Vi vågar göra den här satsningen för vi tänker att det betalar sig.
Framtagandet av strategin har varit ett samarbete mellan facket, HR och professionen och gäller förvaltningen »Psykiatri, habilitering och hälsa« med 450 anställda psykologer. Det gör den till den största arbetsgivaren för psykologer i regionen.
– Vi har varit noggranna med att hitta en struktur som passar i hela förvaltningen så att vi kan kalibrera tjänsterna fast de är inom olika verksamheter.
En del psykologer som är färdiga psykoterapeuter har fått motsvarande erbjudande om en omförhandlad tjänst. De får inte en specialistbefattning men kallas leg psykolog med funktionsansvar.
På gång är också en lokal specialistutbildning, till viss del med kurser som arrangeras i egen regi. Psykologen Njördur Viborg är tillsatt som studierektor.
– Med Psykologförbundets goda minne rör sig regionerna mot att ta hem specialistutbildningen. Vi i Skåne är på banan och har ett bra samarbete med andra delar av landet.
Han och representanter från andra regioner samlas vid ett par tillfällen per år och diskuterar -specialistordningen.
– Jag har ingått i många arbetsgrupper men just den här är mycket smärtfri. Det finns en stor samsyn i att koppla specialistutbildningen till standardiserade vårdprocesser och att skapa ett kursinnehåll nära uppdraget.
Njördur Viborg menar att det under de senaste tre-fyra åren gått framåt med kunskapsstyrd vård utifrån nationella styrdokument.
– Situationen är en helt annan i dag med att skapa insatsprogram för olika sjukdomstillstånd och det präglar i hög grad vad vi vill utbilda våra medarbetare i.
Vad efterfrågar psykologerna själva?
– De vill lära sig de metoder som har evidens, både utredning och behandling.
Specialisttjänsterna kommer ha olika profil, en del kan vara knutna till den lokala ledningen och ansvara för utvecklingsprojekt, i andra ingår avancerade kliniska uppgifter. En tredje grupp riktas mot forskning och att ta fram nya metoder.
Men situationen för specialistord-ningen varierar stort över landet. Psykologtidningens kartläggning visar att några regioner helt saknar specialisttjänster. Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor säger att en avgörande anledning är att specialistordningen inte är nationellt reglerad.
– En statlig instans som Socialstyrelsen måste få uppdraget att säkra tillgången på specialistpsykologer. Så länge det är som nu bedömer vi att bristen på likvärdighet kommer kvarstå.
Vad vill förbundet göra åt saken?
– Förbundsstyrelsen anser att det här är en av förbundets och kårens viktigaste strategiska frågor. Vi jobbar långsiktigt och brett för en nationell reglering.